Ирачки премијер: Курди се играју ватром

Поделите:

БАГДАД – Ирачки премијер Хајдер ал Абади изјавио је да курдски планови за одржавање референдума о независности изгледају као „играње ватром”, објавили су локални медији, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је Абадијев коментар уследио након што је парламент аутономног курдског региона на северу Ирака јуче одобрио план Регионалне владе за одржавање референдума 25. септембра.

„Ово гласање могло би да угрози све оно што су Курди постигли под самоуправном влашћу”, пренела је Абадијеве речи ирачка агенција „Медија њуз”.

Премијер Ирака раније данас је за АП изјавио да се припрема да војно интервенише уколико референдум Курда о независности резултира сукобима.

У ексклузивном интервјуу америчкој новинског агенцији, Абади је оценио референдум као „опасну ескалацију” која ће позвати на кршење ирачког суверенитета, пренео је АП.

Посланици ирачког Курдистана одобрили су одржавање референдума о независности те аутономне области у у Ираку 25. септембра, док су чланови опозиције бојкотовали прву седницу владе у две године.

Потпредседник ирачког Курдистана, Џафар Ајменки, који је председавао седницом, рекао је да ће референдум бити одржан након што је је 65 посланика који су били присутни гласало за, преноси АФП.

Ирачка влада се противи референдуму, који је раније ове године најавио лидер Курда Масуд Барзани.

Иран и Турска су, такође, изразили своје незадовољство због референдума, рекавши да би референдум могао да изазове сепаратистичке тенденције међу курдском популацијом те две земље.

Барзани је изјавио да референдум неће бити одложен, упркос инсистирању САД и других Западних снага које су забринуте да би референдум могао да одврати Ирак од борбе против Исламске државе. (Танјуг)

Поделите:

1 COMMENT

  1. Я – абcолютнo рeалbный челoвек! Hаckольkо это важнo для Tебя? Уже в тeчeнии cледyющиx cутok Вы зapaботaете свои пеpвые дeнeжkи c помощью хитрoго действa, koтоpый я пpигoтoвила для Вac! 3а Bаc бyдет pаботaть бесплатный, полнoстью автoмaтизиpовaнный oнлaйн-инcтрyмeнт, кoторый мoмeнтaльнo выпoлнит грaмoтный, а главноe литeрaтyрный перевод на 14-ти языках cвeтa!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here