Истину о осиромашеном уранијуму крили од нас

Поделите:

Београд — Док се чека формирање националне лабораторије чији је циљ да открије последице НАТО бомбардовања, „Новости“ наводе да су слична истраживања већ рађена.
Тај лист наводи да су до сада обављена два велика истраживања али да та истраживања нису добила никакав епилог. Наиме, чим би се појавили алармантни подаци, све је гурнуто под тепих, наводе „Вечерње новости“.

Према наводима листа, једно од тих истраживања урађено је одмах после НАТО бомбардовања Србије 1999. На ВМА у Београду покушало је да се дође до одговора на питање колико су војници и официри са Косова, као и њихови потомци изложени ризику због контакта са осиромашеним уранијумом.

Стручњак са ВМА је за „Новости“ рекао да је тада формиран и праћен узорак од око 2.000 војника, а испитивање је обухватило и њихову децу рођену од 2000- 2004. која се лече и контролишу у систему Војно-медицинске академије. Те деце је било 1752.

Такође, као контрола узет је узорак деце која су рођена раније, тачније њих 1.204, рођених у периоду од 1995. до 1999.

Како наводи саговорник „Новости“, након прегледа медицинске документације добијени су алармантни подаци. Деца рођена за време НАТО бомбардовања имала су учестале аномалије – ендокрине и метаболичке болести, као и малигне неоплазме.

Међутим, то истраживање није имало никакав епилог. Званично објашњење је било да број испитаних није био довољан за научну анализу, док је незванично тадашња власт зауставила истраживање, наводе даље „Новости“.

Лист још наводи и да је муниција са осиромашеним уранијом коришћена и приликом бомбардовања српских снага током рата у БиХ, као и да у том случају постоји повезаност између коришћења те муниције и повећаног броја малигнитета.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here