Исток Павловић: Хитлер је ипак честитао Џесију али Рузвелт није!

Поделите:

У школи су нас погрешно учили о Џеси Овенсу и његовом наступу на Олимпијади у Берлину 1936. код Хитлера.

Наиме, верзија приче коју сви знамо је „Џеси Овенс је освојио силне медаље а Хитлер се изнервирао и није хтео да му честита јер је црнац“.

У реалности, десило се обратно:

Хитлер му је заправо честитао и био коректан, али амерички председник Френклин Рузвелт није – јер су тада црнци и даље били грађани другог реда у Америци. Укупно 18 црнаца из америчког тима је добило медаље у Берлину, кад су се вратили Рузвелт је позвао на пријем само белце из тима, а Џеси и остали су били игнорисани.

Прича о Хитлеру који је наводно игнорисао Џесија потиче од америчке пропаганде након ИИ светског рата. Сам Џеси је више пута рекао да то није тачно и да је амерички председник Рузвелт заправо био тај који га је игнорисао.

Тек прошле године, Обама је позвао потомке ових 18 црних Олимпијаца у Белу Kућу – 80 година касније – да исправи ову грешку.

 

Исток Павловић

Фејсбук

Поделите:

1 COMMENT

 1. Kada pises o rezimu,onda se raspises.
  Ako vec uzmes jednu temu ,Pavlovicu,Istoku,obradi je kompletnije,a ne kao SMS poruke.
  Ima mnogo zanimljivih detalja o Ovensu,cesto tuznih,ali svakako zanimljjivih.
  Ovog momenta,kojiko znam o sudbini Ovensa,jeste da je tesko ziveo,dok su belci snimali filomove ,sportisti belci i slavili svoje sportske slave,on se borio da prezivi.
  Trkao se sa konjima,na Kubi i ko zna gde,kao atrakcija,i umro od raka pluca,mozda 1968-me…
  Pricalo se,dok su trajale Ovensove trke sa konjima,gde je on licno trcao,ne jahao…da su odrasli dolazili da vide Ovensa,a deca da vide konje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here