Исток Павловић: Шта је заправо БРЕНД

Поделите:

Поучна прича о томе шта је бренд.

Почетком 2000-тих, Мекдоналдс је запао у кризу. Диже се свест о „здравој исхрани“. Мекдоналдс добија имиџ „тровачког фаст фоода“ и посета им опада.

Шта су решили да предузму? Увели су „здраву храну“, салате. Цезар салата, пилећа салата итд. На сваком ћошку био је билборд са чувеним знаком „М“, и поред тога чинија са неким зеленишом. Поента је била да се људима уреже у сећање да поред великог жутог „М“ стоји нешто зелено, здраво.

Резултат је био одличан. Али не у смислу продаје салате. Продаја салате је била катастрофа – скоро нико није то узимао.

Резултат је био одличан у смислу да су се људи вратили у Мекдоналдс. Јер, због силних билборда са зеленишом, почели су да перципирају МцДоналд’с као нешто здраво.

Најзанимљивије је то да нико од повратника није поручивао ту салату, већ опет Биг Мек и помфрит и све оно старо „нездраво“. Поента је била само да се променила прича о бренду, и да се људи осећају „здраво“ када улазе у Мекдоналдс.

Поука: бренд није производ, већ прича о производу (сторyтеллинг). Промена приче мења цео производ, чак и ако он физички остане 100% исти. Некад је потребно увести нове производе које нико живи неће куповати, само да би се променила прича о бренду и спасио основни производ.

Извор: Фејсбук профил Исток Павловић

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here