Истра захтева аутономију?

Поделите:

Италијански модел референдума добар је за хрватске регионе у којима су активни покрети за већом аутономијом

Хрватски европарламентарац и бивши истарски жупан Иван Јаковчић поновио став да би се у Европи и у Хрватској могло разговарати о будућности децентрализације.

Он је додао да хрватски Устав познаје реч аутономија, што, како је рекао, значи самоуправа. У телефонској изјави за ХРТ из Стразбура Јаковчић је рекао да би Хрватска морала аутономији или управи да да конкретан садржај.

„Градови још и имају некакав садржај, али жупаније немају никакав садржај, овакве какве јесу, питање је јесу ли нам уопште потребне“, запитао је Јаковчић који је ову тему започео након референдума о добијању веће регионалне аутономије у италијанској Ломбардији и Венету.

„Морамо дати садржај регионалној односној подручној самоуправи. Садржај се може унети у закон о локалној и регионалној самоуправи. Јесу ли грађани у Међумурју, Дубровнику, Задру, Осијеку задовољни с овлашћењима које имају њихове жупаније“, запитао је. Њихове жупаније, истакао је, не могу ништа направити, а можда ипак неки грађани мисле да је овако одлично.

„Ако је овако одлично, онда нека остане овако, али ја мислим да постоји један део грађана који мисли да овако није добро и утолико мислим да је добро да расправљамо о демократском начину изласка из ове ситуације, да децентрализујемо земљу, а ако постоји спор око децентрализације земље, можемо питати грађане шта мисле. У тим оквирима би хтео да нађемо решење“, рекао је Јаковчић.

Јаковчић се и јуче бавио размишљање да би Хрватска могла да спроведе референдум о већој регионалној аутономији Истре по моделу референдума спроведених у Ломбардији и Венету.

Index.hr је пренео да то размишљање има посебну тежину кад долази из уста представника Истре, жупаније и несуђене регије, која се већ годинама најгласније залаже за децентрализацију и регионализацију земље.

Јаковчић је, наиме, рекао да референдуми спроведени у Италији могу бити добар европски модел који омогућава грађанима који желе већу регионалну аутономију да се о томе изјасне.

„Тај модел референдума добар је и за Хрватску. Постоје хрватске регије, осим Истре ту су и неке друге регије, у којима су активни покрети за већом аутономијом. Питајмо грађане желе ли, или не, већу аутономију својих регија“, предлаже Јаковчић.

Јасно је да је Истра прва која би овако нешто спровела, сматра овај портал. Јаковчић је сигуран, каже да би дубља децентрализација била на добробит свих хрватских грађана. Истарски политичари већ година траже већу аутономију, а хоће ли поћи путем референдума, остаје да се види.

Није тајна да истарски политичари већ годинама траже већу аутономију, но стидљива најава могућег референдума, која долази из уста представника ИДС-а, заправо је „велик корак у том смеру“.

Портал подсећа да се о овој проблематици расправљало пре месец дана, баш поводом нелегалног каталонског референдума. Тада је Јаковчић рекао да постоје људи који желе да виде независну Истру, али да он није међу њима, али је истакао и да је Хрватска након Грчке најцентрализиранија држава ЕУ-а. „А има тако природне и познате регије: Истра, Далмација и Славонија те Загреб уз средишну Хрватску.

Index указује да ни месец дана касније, Јаковчић позива на референдуме и додаје да ће бити занимљиво видети како ће на то реаговати ХДЗ-ова влада која не жели ни да чује за промене које би укинуле жупаније. Напомиње се и да Истра сваке године у централну касу уплати 800 милиона куна.

Поделите:

6 COMMENTS

 1. Каква аутономија? Треба вратити Италији све оно што им је отео Броз па укључио у своје две отаџбине Словенију и Крватску.

 2. Аутономије су специјалитет за разбијање словенских православних држава.
  Исувише је Ватикан уложио у претварању свих балканских католика у Хрвате
  и уједињење свих већински католичких територија у јединствену Хрватску.

  • Odavno postoji l u d o m j e r; to mu dodje instrument za mjerenje pojedinacne i kolektivne ludosti; sama, medjunarodno priznata, mjerna jedinica zove se s r b i n.
   Neznaju to ljudi, pa svasta pricaju, a ne treba ni zamjeriti… Tako je ovaj instrument pokazao da je i Istru mogao da od Italijana uzme samo narod koji ima isto ime kao i ona mjerna jedinica-sto nemora da je slucajnost-, te da je , u znak zahvalnosti sto im se omogucilo krvoprolice, daju svojim najvecim krvnicima, koji se, zahvaljujuci nekim, jos naucno neistrazenim, istorijskim vrletima, samonazivaju rvati; mada se, tu i tamo, da povezati da su ih takodjer ovi sto su im dali Istru obavezali da se moraju zvati rvatima,
   a y cemu je, navodno, presudnu ulogu imalo najnaprednije pleme onih sto imaju ime kao ona mjerna jedinica, te da se isto pleme zvalo beograd; Istru, kao i, u istorijskom pomaku, mnogo toga vise nego sto je Istra, a sve iz razloga osjecanja blagodarnosti sto ce ih zahvalni primaoci Istre i ostaloga moci lakse,
   na zgusnutijem prostoru, golicati oko vrata…
   Ko cega znati, mozda ovi sto imaju ime one mjerne jedinice ipak jesu osnovom naziva iste jedinice; ako bi bilo tako, logicno bi bilo da zamole Italijane da im omoguce da krenu y oduzimanje Istre i predaju iste Italijanima; naravno, italijanima ce prepusyiti da odluce o velicini zrtve istih, na cemu ce ovi blagodariti Italijanima; minimum ispod kojeg se nesmije ici isti ce postaviti Italijanima i za to zasluziti iskano blagodarje novog-starog primaoca Istre.
   ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here