Италијански неофашисти јачају на таласу антимигрантских осећања

Поделите:

Мала италијанска неофашистичка група Казапаунд (ЦасаПоунд), првобитно основана као друштвени покрет за помоћ маргинализованим Италијанима, добија публицитет и постаје све више озлоглашена због оштрог противљења мигрантима у Италији.

Иако с екстремним национализмом комбинује прогресивне политике као што су геј права, Казапаунд стиче присталице широм Италије, где наклоност фашизму никада није нестала, упркос паду фашистичког режима Бенита Мусолинија још пре седам деценија.

Казапаунд је основан 2003. године као група сквотера и бораца за право угрожених породица на кров над главом, а име дугује америчком песнику Езри Паунду, Мусолинијевом симпатизеру који је издавање станова дефинисао као вид зеленаштва, што је једно од основних начела групе.

Казапаунд бележи раст на таласу антимигрантских осећања и нада се уласку у италијански парламент на пролеће 2018. године, а у владу у року од десет година.

Иако аналитичари сумњају да група може да добије ширу подршку бирача, Казапаунд спада у све јаче националистичке и анти-естаблишмент групе широм Европе, медју којима је најпознатија крајње десна странка Алтернатива за Немачку (АфД), која је у недељу заузела треће место на парламентарним изборима.

Оштро противљење несмањеном доласку миграната, али и одбрана маргинализованих припадника италијанског друштва, допринели су да група која је 2013. године имала 5.000 чланова порасте до 20.000 чланова, колико тврди да има данас.

Група Казапаунд је у последње време активна на спречавању обезбедјивања смештаја мигрантима у Италији. Почетком месеца њени припадници сукобили су се с левичарским активистима око смештаја за мигранте на периферији Рима, док су у јуну напали и повредили волонтере у скупштини града Милана пред састанак посвећен мигрантима.

Лидер Казапаунда Дјанлука Јаноне, певач рок бенда „Зетазероалфа“, наводи да његов покрет редефинише значење италијанских неофашиста.

„Ево нас. То просто значи да су домовина, нација и заједница на првом месту, јер смо један народ“, рекао је Јаноне за Асошиејтед прес.

Припадници групе практикују тетоваже и упражњавају борилачке вештине, док је седиште покрета украшено именима личности којима се диве, а медју њима су ирски песник Вилијам Батлер Јејтс, немачки филозоф Фридрих Ниче, као и писци Реј Бредбери и Џ.Р.Р. Толкин.

Група Казапаунд се, као и друге европске популистичке групе, противи евру и тешњој финансијској интеграцији унутар ЕУ, али је с друге стране усвојила и неке прогресивне политике. Његови припадници подржавају права геј особа, право на абортус и пуну плату за мајке које не раде пуно радно време.

Казапаунд за сада није имао значајан политички успех, а његови чланови изабрани су у неколико локалних парламената.

Стручњаци наводе да је група још далеко од тога да буде значајан играч на политичкој сцени и да ће тешко прећи цензус на наредним парламентарним изборима који треба да буду одржани најкасније у мају 2018. године.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here