Иван Стоилковић: Србија је земља чији значај далеко превазилази њену моћ

Поделите:

На позив новог Председника Србије Александра Вучића, имао сам част да присуствујем инаугурационом пријему, на коме се окупило много значајних званица, па чак и припадници супротстављених ОДКБ-а и НАТО-а, који је на најбољи начин промовисао Србију у геополитичком смислу као важан регионални центар, или као што рече један од мојих саговорника на пријему, да Србије нема – требало би је измислити!

Председник је послао веома важну регионалну мировну поруку, која је на неки начин и дискредитовала носиоце антисрпске кампање у Македонији и региону, одакле и Србији и региону прети највећа опасност. Сам зрачак могућности мирног расплета балканске агоније веома је значајан, јер уколико се у скорој будућности јаз између Истока и Запада буде смањивао, према томе ће се у региону и навијати сатови, и Србија у том смислу има шансу да постане и остане значајан актер.

Уколико је јаз буде продубљивао Србија и регион могу бити доведене у веома непријатан положај. У том смислу забрињавајућа је демонстрација силе појединих актера западног света, иако у опадању, јер њихови нервозни, понекад ирационални и непромишљени потези могу изазвати велику штету.

Не треба им ни по једном основу нервозним реакцијама олакпшавати посао, што значи стрпљиво и свим снагама чувајте унутрашњу стабилност Србије као најбољег гаранта додатне афирмације политике која показује да је могуће одржати своју неутралност и независност и у најтежим могућим условима какви су садашњи и да још Србија буде пожељно место за окупљање антагонизирајућих страна и земаља и војних савеза какво сам видео на пријему.

Дефинитивно, свиђало се то некоме или не, Србија земља чији значај далеко превазилази њену моћ, снагу и богатство. Моја је препорука да се неки од македонских политичара добро размисле у политичком приступу према Србији, јер прикривена мржња и прављење испостава за дестабилизацију политичких прилика у Србији не доноси бољитак на нити једном пољу. Прочитани сте као буквар!

Иван Стоилковић

Поделите:

2 COMMENTS

 1. Srbiji je značaj dala Merkelova jer bez Srba ne može da proširuje svoj Deutche Telekom dalje na istok…..
  svoj virtuelni svet,virtuelnu ekonomiju,virtuelnu realnost i elektronsku vladu bez Srba u njenoj centralnoj poziciji ona ne može da prežali…
  čak je čika Hitler zadnji put kad je Nediću uvodio Europske zakone za Srbiju nazvao ovaj prostor **pupak sveta**….
  ta njihova vredna,pčelinja Rtanj planina bez trutova u leglu na čijem vrhu piramidalne mafije svetli svevideće oko velikog brata bi trebalo Euro reality da podigne na znatno viši nivo od trenutnog..
  pa su od potpuno beznačajnog prostora ekonomski i geopolitički napravili tobož neku matricu globalnog ponašanja poslušni robova i slugu svetski moćnika.

 2. Ajmo realno, nekad je mozda moglo da se govori o nekom znacaju pa cak i o nekoj moci, ali u ovom trenutku…
  Neee…Sad ovaj Srbistan od drzave (ako ovu tvorevinu u opste mozemo nazvati drzavom, ja bih pre nadenue termin „spahiluk“ jer mito i korupcija su toliko sveprisutni da osnov da tverevinu nazovemo „drzavom“ apsolutno ne postoji), dakle, nema niti moc niti znacaj…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here