Ивановић: „Кипарски модел“ је у постојећим условима најбоље решење

Поделите:
„РЕШЕЊЕ ЗА КОЈЕ СЕ ДАЧИЋ ЗАЛАЖЕ – САМО НА МАПИ БИ ИЗГЛЕДАЛО ДОБРО“

„Мислим да Србија не сме себи дозволити да прекрши сопствени Устав тако што ће једнострано да призна јужни део Косова. По том лаком решењу, север би припао Србији, да као не изгубимо све. То су упрошћени приступи“
„У пракси и у животу то би значило да Србија признаје онај део Косова на којем је све што је за наш идентитет важно. На северу се, сем манастира Бањска и Соколица, не налазе неке културно-историјски важније грађевине. Све друго је јужно“
ЛИДЕР косовске Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић оценио је да разграничење и признање нису решења за проблем Косова и предложио „Кипарски модел“ као најбоље решење.

„Верујем да ће се поновити Кипарски модел, јер је ситуација веома слична. Мислим да је то најбоље решење из више разлога. Прво, садашње решење није коначно. И неће бити коначно док га Србија не прихвати. А чини ми се – верујем апсолутно у то – да ни ова власт, ни било која будућа, неће прихватити независност Косова као коначно решење“, рекао је Ивановић у интервјуу за Дојче веле.

Он је казао да преговори у Бриселу могу трајати још 15 или 20 година, али да се ништа неће решити, јер нико неће битно одступити од својих основних позиција.

„У овој ситуацији Приштина, односно косовски Албанци, имају осећај да су независни и они зато не желе да преговарају. Други разлог јесте то што се они налазе у политичкој турбуленцији која ће трајати најмање десетак година, односно два изборна циклуса. А не видим ни посебан мотив – шта би добили тиме да буду мало одговорнији у политичком смислу и да седну и траже коначно решење, уместо овог решења којим су само они задовољни“, навео је Ивановић.

Он је оценио да Србија нема више шта да направи као уступак, осим да призна Косово, али да то неће учинити.

„А неће га признати, јер је то питање од изузетне важности за Србе који живе у Србији, што значи и на Косову и Метохији, али и за све Србе који живе било где у иностранству… Где год да живе, ово је најважније отворено српско питање. Дакле, у таквој ситуацији имамо два главна учесника у разговорима који не могу да се одмакну од својих основних позиција“, рекао је Ивановић.

Он је рекао и да међународни фактор пре свега западне силе, Русија и Кина, у овом тренутку имају много других питања и не мисле да би требало питање Косова враћати на сто до тренутка док се не види наговештај неког другог решења.

„Када је све тако као што јесте, притисак на нас који врше неки представници Европске уније, јесте лични став појединаца или став држава које представљају. Како год да буде, њихови интереси су очито супротстављени нашим. Они желе да на тај начин како-тако заврше то питање некаквим признањем и да то скину с дневног реда“, рекао је Оливер Ивановић.

Према његовим речима, Срби и Србија желе да то питање буде квалитетно решено.

„Значи интерес постоји на свим странама, само што је приступ мало другачији. Зато мислим да би наша тежња да идемо према ЕУ требало да буде позитивно искоришћена као прилика за озбиљан помак у свести међу Србима и да се у том смислу Србији треба помоћи, а не одмоћи постављањем неких немогућих услова“, навео је Ивановић.

Он је оценио да је његов сценарио – који није статус кво – најближи реалности.

„Мислим да Србија не сме себи дозволити да прекрши сопствени Устав тако што ће једнострано да призна јужни део Косова. По том лаком решењу, север би припао Србији, да као не изгубимо све. То су упрошћени приступи“, казао је Ивановић и додао да би решење за које се залаже министар спољних послова Ивица Дачић само на мапи изгледало добро.

Како је рекао, „у пракси и у животу то би значило да Србија признаје онај део Косова на којем је све што је за наш идентитет важно“.

„На северу се, сем манастира Бањска и Соколица, не налазе неке културно-историјски важније грађевине. Све друго је јужно. Тај принцип разграничења је можда био карактеристичан за неки период средине прошлог века. Тада то није урађено и тешко да би у 21. веку такво решење било квалитетно и одрживо“, оценио је Ивановић.

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here