Ивица Дачић: Без Балкана неће бити мира и стабилности у ЕУ

Поделите:

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас у Београду да без Србије не може бити мира и стабилности на Балкану, као што их неће бити ни у Европској унији ако она не обухвати Балкан.

Дачић је изјавио да је „проширење ЕУ улагање у безбедност Европе“ и навео да је интеграција у ЕУ основни циљ Србије.

Он је поновио одлучност Србије да буде војно неутрална и да не улази „у НАТО или неки други војни савез“, али да са Северноатлантском алијансом има највиши могући степен сарадње за земљу која не претендује на чланство, кроз Партнерство за мир и друге инструменте.

„Неутралност не значи изолацију“, рекао је Дачић на медјународној конференцији „Западна безбедносна архитектура и Србија изазов и дилеме“ у Београду.

Дачић је навео да српски војници учествују у бројним мировним мисијама УН и ЕУ.

Према његовим речима, „безбедносне претње не питају за границе и чланство“ у некој организацији и да је зато потребно што већа сарадња јер ниједна држава не може сама да решава проблеме.

Србија у том погледу дели одговорност са другима, што је показала својим активностима током мигрантске кризе, навео је Дачић.

Српски министар је рекао да Србија жели конструктиван дијалог са свима у региону у циљу постизања мира и стабилности и да се залаже за јаче економско повезивање као и поштовање начела УН приликом решавана спорних питања.

Према његовим речима, „не треба да се ратује, већ само да се траже интереси“.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here