Из фабрике одлази 125 радника, још око 150 је вишак

Поделите:

До петка, када је истекао рок у коме су радници Галенике могли да се пријаве за добровољни одлазак из фабрике, за ту опцију одлучило се 125 радника, док је изнад црте која се сматра оптималном још готово 150 запослених, сазнаје Данас из незваничних извора.

Према условима које су почетком прошле недеље објавили нови власници, представници луксембуршке компаније Елијус, иза које стоје бразилске фирме ЕМС и Гронин, радници који се сада пријаве имаће отпремнину од 400 евра по години стажа проведеног у Галеници, али како нису проглашени и технолошким вишковима, они ће моћи да се пријаве у евиденцију Националне службе за запошљавање, али не и да у наредних годину дана примају надокнаду због губитка посла.

Овај потез нових власника је и очекиван, јер је и тендерским условима било ограничено да се број запослених не сме спустити испод 900, па је и непосредно пред продају такође био организован један круг одлазака тако да је фабрика нове власнике дочекала са око 1.150 радника. Оно што, међутим, збуњује запослене, јесте најава министра привреде Горана Кнежевића да држава очекује од Бразилаца инвестиције вредне више од 5,5 милиона евра, што би требало да отвори и до 2.500 нових радних места.

То није једина дилема која ових дана мучи раднике те фармацеутске куће. Брине их и то што су консултанти који су као представници Елијуса већ у Галеници, званично најавили да ће довести своје кадрове у секторе финансија, набавки и маркетинга и продаје, док ће производњом наставити да управља садашњи менаџмент. Од Елијуса се, међутим, очекивало да донесе иновативне технологије, нове лекове који би постали асортиман српске фабрике.

Зато је логична претпоставка била да ће се главне промене осетити управо у производним погонима. Уместо тога, кружи информација да више од 50 лекова који до сада нису били на тржишту Србије, а производи их бразилски ЕМС, ушло у процес регистрације код наше Агенције за лекове и медицинска средства. Тиме би се асортиман медикамената који стижу из Галенике проширио, али фабрика не би овладала и њиховом производњом. Ове гласине нисмо могли да проверимо у Агенцији за лекове јер, како су нас обавестили, информације такве врсте не саопштавају.

Радници са којима смо разговарали кажу да је необичан „опуштен“ однос представника који се налазе у Галеници већ готово месец дана, а да још нису пописали магацине нити утврдили стање у производњи. Интересује их само број људи на платном списку. Узгред, ни тај податак вероватно није лако утврдити, јер је држава пре првог круга пријављивања за добровољни одлазак објавила да у Галеници ради око 1.400 радника, док се према подацима са прошлогодишњег завршног рачуна у компанији води више од 1.700 запослених.

Такође, запосленима је помало невероватна читава трансакција промене власника, јер је на тендерски услов да се банкама исплати основни дуг од 25 милиона евра, Елијус додао још 16 милиона евра. Можда је само коинциденција, али управо толико износе залихе произведених лекова, без вредности сировина и амбалаже, тврде радници. Тај податак, као ни одговоре на друга питања, нисмо могли да добијемо из фабрике. Најпре је почетком недеље особа задужена за односе са медијима поручила преко секретарице да питања пошаљемо мејлом „како би се уштедело на времену“ јер је она била на састанку, следећег дана је такође имала састанак, а потом смо добили информацију да је „узела неколико дана одмора“.

Постављен нови Надзорни одбор

Почетком месеца у Галеници су извршене и промене у саставу Надзорног одбора, у који су ушли представници нових власника. Према подацима са АПР-а, 4. децембра почео је да тече мандат двојици Бразилаца, Јоргеу Алберту Коста де Силви и Диегу Касимиру де Оливеири, Немцу Рајнхарду Андреасу др Нордману, као и Жарку Милићевићу, председнику Комисије за ХоВ, и Данилу Цицмилу, саветнику председника Александра Вучића који је истовремено и председник Надзорног одбора Фијат Крајслер аутомобили Србија, затим члан НО Ер Србије и арапско-српске фирме Ал Равафед, али ни на једној од тих функција не прима надокнаду.

Комисија има одговоре

Иако у Министарству привреде наш лист прошлог месеца није могао да добије одговор на питање ко су прави власници Елијуса, луксембуршке фирме која је купила Галенику „јер су испитивали само ЕМС који испуњава тендерске услове“ а не и сувласника, такође бразилску фирму Гронин. Међутим, Комисија за заштиту конкуренције, која је одобрила трансакцију преузимања, иако у свом извештају то није навела, одговорила је на питање Данаса.

„На основу јавно доступних информација, крајњи контролор Гронин Пхарма Партиципацоес С/А је Царлос Едуардо Санцхез, који је власник и ЕМС С/А“, наводи се у одговору Комисије уз напомену да је одобрење дато на основу пријаве у којој је ЕМС-а изјавио да ни та компанија нити фирме повезане са њом нису остварили ни директан ни индиректан приход на тржишту Србије у прошлој години.

М. Н. Стевановић / Данас

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here