Изабрана косовска влада, Харадинај премијер

Поделите:

ПРИШТИНА – У Приштини је вечерас изабрана косовска влада коју води лидер Алијансе за будућност Косова Рамус Харадинај.

Влада има 21 министарство, а три министарства, за повратак, локалну самоуправу и пољопривреду водиће Срби.

Влада је изабрана без расправе.

У краћем обраћању посланицима Харадинај је део излагања говорио на српском.

Харадинајева влада је у парламенту изабрана са 62 гласа, једним више од неопходне већине, после скоро три месеца од избора.

Из протеста што се на гласање прешло без расправе, посланици, Демократског савеза Косова бившег премијера Исе Мустафе и покрета Самоопредељење напустили су седницу.

Министри су одмах затим положили заклетву

Влада ће поред премијера имати и пет заменика премијера и 21 министарства.

За првог заменика премијера је предложен Беџет Пацоли, док су заменици председника владе Енвер Хоџај (Демократска партија Косова), Фатмир Љимај (Инцијатива за Косово), Далибор Јевтић из Српске листе и Дардан Гаши из листе Ибрахим Ругова.

Испред Српске листе су за министре предложени Иван Теодосијевић за ресор администрирања локалне самоуправе, Далибор Јевтић за министра за заједнице и повратак и Ненад Рикало за министра пољопривреде и шумарства.

Испред ДПК Бедри Хамза је предложен за министра финансија, Бесим Бећај за министра за иновације и предузетништво, Абељард Тахири за министра правде, Уран Исмаиљи за министра здравства, Дурат Хоџа за ресор европских интеграција и Кујтим Гаши за министра културе.

Испред Алијансе за будућност Косова Паљ Љекај је предложен за министра инфраструктуре и Рустем Бериша за министра Безбедносних снага Косова.

Испред Инцијативе за Косово Шучери Битићи је предложен за министра образовања, Бајрам Хасани за министра трговине и индустрије и Скендер Речица, за министра рада и социјалног старања.

За министра иностраних послова Косова је предложен Беџет Пацоли, унутрашњих послова Фљамур Сефај, економског развоја Ваљдрим Лукај, а Албена Решити за просторно планирање, док је за дијаспору предложен Дардан Гаши.

Испред коалиције „Шест плус” Махир Јагђилар је предложен за министра јавне управе, а Расим Демири за министра руралног развоја.(Танјуг)

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here