ИЗЕТБЕГОВИЋ: Бошњаци треба да подвуку линију

Поделите:

Бошњачки члан Председништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић сматра да је међународна заједница још 2006. године почела да напушта Бошњаке поручивши им да они то морају да схвате, да подвуку линију и виде шта им је даље чинити.

Изетбеговић је у Какњу, на годишњици оснивања СДА у том граду, констатовао да је све то почело да се дешава од 2006. године, када је, како је рекао, срушен Априлски пакет.

Такозвани Априлски пакет садржао је предлог одређених уставних промена заснованих на Дејтонском споразуму, али је тадашњи члан Председништва БиХ Харис Силајџић одбио да га потпише због уверења да он води у распад БиХ.

„Од тада нас је међународна заједница почела остављати саме и ми то треба да схватимо. Треба подвући линију и видети шта нам је чинити“, рекао је Изетбеговић и истакао да је у последњих десетак година уочљиво јачање антибосанских снага и покушаја постизања ратних циљева мирнодопским средствима.

Поручио је да ће прво бити нападнута истина и да ће доћи до, како је рекао, покушаја релативизације чињеница.

„Додик одликује ратне злочинце и шаље по њих авионе, а у Сребреници су на дан укопа жртава геноцида покушали нове провокације, које смо спречили. Врх ХДЗ-а редовно дочекује ратне злочинце и врши притисак на правосуђе да не процесуирају злочине“, навео је Изетбеговић.

Бошњаке је позвао на „политику супротстављања“ јер, како је рекао, они бране своје интересе и интересе државе БиХ.

Навео је и да ће морати да тражи алтернативу ХДЗ-у, јер уместо договора са Бошњацима они, каже, разговарају са Додиком, кога сматра рушитељем БиХ.

„Поред овога, ту је и (лидер СББ-а Фахрудин) Радончић, који је рекао да је СДА платила да се убије српски сват са циљем отпочињања рата. И ево, Аваз почиње да оптужује Алију Изетбеговића, а тиме и све нас да смо криви за рат“, истакао је Изетбеговић.

Поручио је да Радончићу то никада неће опростити и да је лидер СББ-а, како је рекао, са њим завршио, пренели су медији у БиХ.

„Свашта је говорио, али за Алију и Армију му не могу опростити“, закључио је Изетбеговић.

РТС
Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here