Изетбеговићу спорно да су Бошњаци почели рат

Поделите:

Расцеп међу Бошњацима у Федерацији БиХ – лидер сда прекида сарадњу са Савезом за бољу будућност. Јабука раздора изјава Радончића о кривцима за сукоб

БОШЊАЧКИ члан Председништва БиХ и лидер СДА БиХ Бакир Изетбеговић поручио је да председнику Савеза за бољу будућност Фахрудину Радончићу никада неће моћи да опрости тврдњу да су Бошњаци почели рат, и додао да са њим више нема сарадње. Овим је још више продубљен расцеп међу Бошњацима у Федерацији БиХ.

– Без обзира на то шта је говорио за мене, моју породицу и СДА, једну ствар није смео рећи. Рекао је да су Бошњаци пре 25 година почели рат. Такву хипотеку нам не сме ставити – изјавио је Изетбеговић на страначкој трибини у Бихаћу.

Како је навео Изетбеговић, човек са таквим моралним вредностима и свим конфликтима које је у последњих 20 година направио не може бити коалициони партнер нити члан Председништва, нити било шта што је себи зацртао.

– Када ја завршим овај мандат, Бошњаке мора представљати човек који личи на њих и представља њихове вредности, а не онај који ће их оптужити да су почели рат, као што то ради Радончић – изјавио је Изетбеговић.

РЕЧИ СВЕДОКА
Радончић је, сведочећи у поступку који се у Приштини води против Насера Кељмендија, почетком новембра прошле године, изнео низ оптужби на рачун СДА и некадашњег лидера те странке Алије Изетбеговића. Радончић је изјавио да су убиством српског свата у Сарајеву рат у БиХ започели Бошњаци, што су из те странке одмах демантовали.

Потпредседник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић осудио је, како каже, Изетбеговићево лицемерство јер је, наглашава, врло добро познато шта су бошњачки лидери изјављивали током и после рата и да су јавно позивали на сукобе. Он не види никакву логику у осуди бошњачког члана Председништва БиХ против Радончића.

– Својевремено је његов отац изјављивао да би за Босну и Херцеговину жртвовао и мир, што аутоматски значи да би започео без проблема и рат, и зато су крајње лицемерне његове изјаве. Зар је Радончић морао да обелодани једну општу истину да би Изетбеговић тако реаговао? Нама Србима није ни потребно да иступамо са чињеницама у јавности каква је она коју је својевремено рекао Радончић, довољно је да се држимо чињеница. Нажалост, нашу привремену историју кројили су победници и моћници, а не историчари – рекао је, за „Ноновости“, Стевандић.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here