Излазност у Каталонији премашила 50 одсто, у Барселони се појавиле и барикаде

Поделите:

Шпанска министарка за управљање територијама – Сораја Саенс де Сантамарија – позвала је власти у Барселони (Женералитет) да одмах прекину гласање
У међувремену је на страну присталица независности прешао и добар део каталонских ватрогасаца. Многи од њих бране гласачка места од полиције потчињене Мадриду
У Барселони наводно дошло до употреб ватреног оружја
ВЛАСТИ Каталоније су објавиле да је излазност на „референдуму незавиности” већа премашила 50 одсто.

Истовремено су саопштиле да су шпанска полиција и Национална гарда повредиле најмање 337 људи који су изашли на референдум.

Шпанска министарка за управљање територијама – Сораја Саенс де Сантамарија – позвала је власти у Барселони (Женералитет) да одмах прекину гласање:

„Наставак те фарсе ни до чега неће довести!”

Лидер каталоније Карлес Пуџдемон и његови сарадници и не помишљају да то ураде. Напротив, отворили су на сајту WordPress посебну страницу за онлајн гласање о независности.
Мадрид је ту страницу убрзо – након сат и по – блокирао.

У међувремену је на страну присталица независности прешао и добар део каталонских ватрогасаца. Многи од њих бране гласачка места од полиције потчињене Мадриду.

Неки онлајн-медији јављају да је у сукобима између полиције и индепендентиста у Барселони дошло и до пуцњаве. Наводно поред школе „Рамон Љуљ”
Мадридски дневни лист El Pais, који референдум у Каталонији назива незаконитим, објавио је су се у Барселони на два места – испред гласачких места – појавиле и импровизоване барикаде.

Карлес Пуџдемон гласа на референдуму

Зменица преседника Европског парламента – Аустријанка Улрике Луначек – изјавила је да је каталонски референдум законит.
Прецизрала је да каталонски референдум „није у супротности са законима”, али да је Брселона – по угледу на Шкотску – требало да његово одржавање договори са владом у Мадриду.

Луначек је још додала: „Шокирана сам употребом гумених метака и насиљем према људима који су изашли да гласају. Не сме се дозволити да у 21. веку у Европи референдум о независности прерасте у нешто веома блиско грађанском рату”.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here