Изумљена оловка која открива рак за 10 секунди

Поделите:

Научници са Универзитета Тексас изумели су ручни уређај у облику оловке за који тврде да може открити канцерогено ткиво за само 10 секунди.
Захваљујући овом уређају, тумор би се могао уклонити брже, сигурније и прецизније.

Прецизност и ефикасност овог уређаја названог МасСпец Пен оцењена је са 96 одсто. Функционише тако што се њиме додирне ткиво за које се сумња да је канцерогено и испусти неколико капљица воде.

Хемикалије из живих ћелија усисавају узорак у капљицу, а потом у уређај-оловку како би се анализирао. Уређај потом даје отисак на основу којег лекари могу да кажу да ли је реч о здравом ткиву или раку.

Хирурзима је изазов да пронађу границу између рака и нормалног ткива. Код неких тумора је то очигледно, али код неких се границе не виде јасно. Оловка би требало да помогне лекарима да потпуно уклоне тумор. Ово је битно јер уколико делови тумора остану, онда се он поново развија, а ако се уклони део здравог ткива то може оставити трајне последице и проблеме на органу попут мозга.

Оловка је до сада тестирана на 253 узорка, а с тестирањем ће се наставити све до следеће године када ће почети да га употребљавају у операционим салама. За сада оловка може да узме узорак ткива величине 1,5 милиметара, али истраживачи већ праве нове које ће моћи узети мање и веће узорке.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here