Извештај института за студије људских права: Србија ће морати да призна Kосово

Поделите:

Србија мора да призна независност Kосова како би се постигао мир у региону, оцењује Институт за студије људских права америчког Универзитета Kолумбија.

У Извештају о спровођењу дијалога Kосово-Србија, чији је аутор директор Програма за изградњу мира и права тог Института Дејвид Филипс, предлаже се да се дефинишу теме преговора и постави рок од највише две године, као и ефикасније посредовање међународоне заједнице, укључујући снажнију улогу САД и ангажовање угледних међународних преговарача.

Филипс је за албанску редакцију Гласа Америке рекао да се у извештају предлаже „сценарио у којем сви побеђују“ а према којем би признање косовске независности довело до нормализације свих билатералних питања и интеграције и Србије и Kосова у евроатлантске институције.

„Ако Србија жели да уђе у ЕУ, поглавље 35 је кристално јасно. Београд неће начинити напредак ка чланству у ЕУ док не призна Kосово, што је основа за нормализацију. Kосово и Србија треба да преговарају с Бриселом у погледу чланства у ЕУ и две земље треба да уђу у ЕУ заједно, у исто време. Председник Србије Александар Вучић позвао је Србе да се суоче са реалношћу и позабаве косовском ситуацијом. Наравно да је тешко преговарати о признавању Kосова од стране Србије али се то мора догодити, једини пут напред је да Србија призна Kосово, то је кључно за напредак“, рекао је Филипс.

У извештају се наводи да Влада Kосова треба да заузме свеобухватан приступ интеграцији косовских Срба и осигура да се њихова права у потпуности штите и промовишу.

„Међутим, пре свега, међународна заједница мора да учини више. ЕУ је била водећи актер у медијацији. Препоручујемо снажнију улогу САД. Важно је да Вашингтон буде у потпуности укључен, а међународни медијатори да раде на решењу“, додао је.Филипс је предложио и да се промени формат дијалога, јасно дефинишу теме преговора и постави рок од највише две године, као и да се ангажују угледни међународни преговарачи.

„Предлажемо рок од 18 месеци уз могућност продужетка тог рока на још шест месеци али не више од тога. ЕУ би требало да постави специјалног изасланика за медијацију. Федерика Могерини и даље може да игра церемонијалну улогу, али потребан је искусни преговарач да преузме водећу улогу. Препоручујемо да Волфганг Шојбле буде та особа. Такође препоручујемо да САД именују специјалног изасланика за дијалог, а верујемо да Kондолиза Рајс, која има искуства на Балкану и врло је уважена – може да ефикасно ради у тиму са Шојблеом да се окончају ти преговори“, казао је Филипс.

Он је оценио да би интеграција у Европу била јасан подстицај и за Србију и Kосово да приступе имплементацији дијалога, а на питање шта је подстицај за ЕУ и САД да појачају свој ангажман, Филипс је навео да је „Русија тренутно успоставила нову линију фронта у хладном рату са Западом“ и да се она налази на Западном Балкану.

„Према неким наводима, успоставила је обавештајну базу у Нишу и пребацује софистицирано оружје у Србију. САД желе да ојачају партнерство са земљама Западног Балкана, укључујући Kосово, као и са Србијом. Ако САД имају стратешке интересе у том делу света, могу да изврше свој утицај кроз снажнију улогу у дијалогу Kосово-Србија. Само уз амерички ангажман, тај ће процес кренути напред“, додао је.

Према његовим речима, Русију не занима српски народ већ да поткопа интересе Запада на Балкану.

„Владимир Путин говори о јединству Словена, јединству православаца, али у суштини, Русију уопште не занима српски народ. Она само манипулише тим питањем како би поткопала западни утицај и покушала да ограничи улогу НАТО-а на Западном Балкану“, рекао је.

Он је додао да „грађани Србије треба да увиде да им је будућност уз Европу и Запад“. „Могу да крену напред са евроатлантским аспирацијама ако реше несугласице с Kосовом. Русија неће бити ту да помогне Србији. Она само манипулише Србима, грађани треба да схвате ту чињеницу и приближе се више Западу“, рекао је Филипс, преноси Глас Америке.

 

 

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here