Извештај: Немачка највећи губитник санкција према Русији

Поделите:

„Немачка је претрпела готово 40 одсто губитака у извозу у поређењу са западним земљама, док су други играчи далеко мање погођени“

Економске санкције Европске уније уведене Русији пре три године постале су веома штетне за Немачку, сведочи нова студија коју је објавио Институт за светску економију у Килу, како наводи немачки лист Франкфуртер алгемајне цајтунг.

„Немачка је претрпела готово 40 одсто губитака у извозу у поређењу са западним земљама, док су други важни геополитички играчи далеко мање погођени“, наводи се у студији.

Аутори тврде да је извоз из Велике Британије у Русију пао за 7,9 одсто, док је француски пао за 4,1 одсто. Трговина између САД и Русије смањила се за само 0,6 одсто.

Према проценама Института, немачки извоз је сада за 618 милиона евра мањи него што је могао да буде да санкције нису уведене. Аналитичари наглашавају да су укупни извозни губици услед ограничења међусобне трговине износили 37,5 милијарди евра од увођења санкција. Губици земања ЕУ чине 90 одсто тог износа.

Брсел је санкције против Москве увео 2014. године због оптужби да је Русија умешана у конфликт у источној Украјини. Казнене мере циљале су руски финансијски, енергетски и одбрамбени сектор, уз мере усмерене на владине званичнике, пословне људе и јавне личности.

Кремљ је одговорио увођењем ембарга на пољопривредне производе, храну и сировине из земаља које су се прикључиле антируским санцкијама. Од тада су обе стране прошириле мере.

Превео ИВАН РИСТИЋ

 

RT

Стандард

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here