Jahjaga: Srbija mi je zabranila dolazak!

Podelite:

Bivša predsednica Kosova inače je odbila da dode u Beograd i prisustvuje festivalu pošto joj vlasti u Srbiji nisu obezbedile pratnju i obezbeđenje

Bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je da su srpske vlasti sprečile njen dolazak i učešće na festivalu „Mirdita, dobar dan“ u Beogradu apsurdnim obrazloženjem i dodala da istina ne poznaje granice.

Jahjaga je na Fejsbuku napisala da su pripreme za posetu Beogradu izvršene shodno sporazumu o posetama visokih zvaničnika koji su Kosovo i Srbija postigli u Briselu.

„Vlasti Kosova su na vreme i u detalje informisale vlasti u Srbiji, kako je to predviđeno sporazumom, ali vlasti u Srbiji nisu uspeli da se pridržavaju sporazuma, gazeći ga sa ciljem da onemoguće moju posetu“, napisala je Jahjaga.

Dodala je da su njen kabinet i organizatori festivala u stalnom kontaktu kako bi obezbedili njeno učešće jer su ubeđeni da je priznanje istine o ratnim zločinima na Kosovu jedini način da oba društva idu napred.

„Nemam iluzija da će sadašnji zvaničnici Srbije promeniti stav prema Kosovu, jer oni nastavljaju politiku iz 90-tih godina u kojoj su i sami bili protagonisti“, napisala je Jahjaga.

Ona će se opak obratiti danas javnosti na promociji knjige „Želim da me čuju“, sa memoarima žena koje su preživele mučenje tokom poslednjeg rata na Kosovu, saopštila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

Jahjaga će se prisutnima obratiti putem video linka.

„Zabrana ulaska u Srbiju predsednici Jahjagi posledica je političkih odluka donetih na najvišem nivou. Festival ‘Miredita, dobar dan’ nema mogućnosti, niti ambiciju da utiče na tu odluku“, navodi se u saopštenju.

Bivša predsednica Kosova inače je odbila da dode u Beograd i prisustvuje festivalu pošto joj vlasti u Srbiji nisu obezbedile pratnju i obezbeđenje.

Iz Inicijative navode da njihova poruka nije izgubila na snazi usled birokratsko-političke bitke koja se vodi između dva rukovodstva već je dodatno potvrđena važnost i aktuelnost potrebe za intenzivnijom i sadržajnijom saradnjom.

 

 

Nedeljnik

Podelite:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here