Јанковић о „српском геноциду“ у Сребреници: Сенка на нашем колективном духу

Поделите:

Лидер Покрета слободних грађана и бивши кандидат за предсједника Србије Саша Јанковић присуствоват ће обиљежавању 22. годишњице геноцида у Сребреници и укопу жртава, потврдио је данас за Н1 Ћамил Дураковић, предсједник Организационог одбора за обиљежавање годишњице геноцида.

Своје мишљење о јулским дешавањима у Сребреници Јанковић је износио у неколико наврата.

„То је за мене простор најстравичнијег злочина за које је Међународни суд искористио реч геноцид, није утврдио да је Србија крива за то, али је замерио Србији што није учинила више да га спречи. Суд је рекао да се се десио геноцид и за мене се десио“, казао је Јанковић.

„Ми требамо да се вратимо на то, да се суочимо и превазиђемо. То је стравичан злочин, геноцид. Хиљаде људи су убијене са намером да тај простор буде очишћен. То је неко радио у име Републике Србије. То је застрашујуће, то је за мене као етничког Србина једна сенка на нашем колективном духу које морамо да скинемо“, навео је он.

„Скинут ћемо је само тако што нема ‘али’. Дакле, оно ‘али и други су’ је вишак. Да, јесу и други, хајмо ми урадити оно што је до нас па кад урадимо све што је до нас, онда чиста срца и душе да се окренемо комшијама и питамо ‘можемо ли да вам помогнемо'“.

Како је навео, Србију обавезују пресуде међународних судова.

„Наравно да је геноцид. И да није Међународни суд рекао да је геноцид, намјерно и свјесно убиство хиљада људи, па и једног човјека је неопростиво. Имамо хисторијску одговорност, као држава и друштво“, казао је Јанковић у интервјуима за медије у Србији.

Осим њега, на обиљежавање годишњице геноцида и укоп жртава у Поточарима 11. јула свој долазак најавио је и лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

Н1

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here