Јеремић: Повлачење целокупног особља је дилетантизам; Дачић: Вратићемо део особља

Поделите:

Некадашњи министар спољних послова Србије Вук Јеремић оценио је данас да је повлачење целокупног особља амбасаде из Македоније у Србију „дипломатски дилетантизам и шалатанство“.

„Шта год се десило у Скопљу, повлачење целокупног особља амбасаде је дипломатски дилетантизам и шарлатанство, својствено банана државама“, навео је Јеремић на свом Твитер (Тwitter) налогу.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је раније данас да је одлучено да се особље амбасаде из Македоније повуче јер су надлежни органи пружили доказе о веома офанзивном обавештајном деловању против органа и институција Србије.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да ће део особља бити враћен у Скопље до краја недеље, а да ће амбасадорка Душанка Дивјак-Томић бити враћена после коначних консултација у Србији.

И Влада Србије и председник рекли су да желе да раде на добрим односима Србије и Македоније.

Министарство спољних послова Србије обавестило је јуче македонске колеге да повлаче службенике амбасаде и амбасадорку из Скопља на хитне консултације у Београд.

Дачић: Вратићемо део особља

Dačić: Deo osoblja ćemo vratiti u Skoplje sledeće nedelje

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је недвосмислено установљено, са јасним доказима, појачано офанзивно обавештајно деловање према Србији као и према Амбасади Србије у Скопљу у чему је присутан и страни фактор.

„Ми смо јуче обавестили Министарство спољних послова Македоније да смо повукли целокупно особље амбасаде Републике Србије у Македонији на хитне консултације у Београду зато што је недвосмислено установљено, са јасним доказима појачано офанзивно обавештајно деловање према Републици Србији у целини и нашој амбасади у чему је пристан и страни фактор“, рекао је Дачић у видео изјави коју је дао само са агенцију Тањуг иако је било најављено саопштење за све медија из Министарства спољних послова а везано за повлачење дипломата.

Како је навео, Србија ће предузети мере да се припреми за рад у таквом окружењу, да заштити своје интересе и да преиспита своју оспособлчјеност и капацитете за обављање посла у таквим условима.

„Већ следеће недеље после састанака које ћемо овде имати, а имаћемо састанак са председником Вучићем део нашег особља ће бити враћен а амбасадор ће бити враћен касније када заврсимо све консултације у Београду“, најавио је српски шеф дипломатије.

Према његовим речима, о овом случају је разговарао јутрос са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић.

„Желимо добре односе са Македонијом, желимо да градимо добре односе али наша је обавеза да заштитимо наше интересе и у складу са тим ћемо примењивати основне дипломатске принципе у међународним односима“.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here