Јосиповић и Месић осуђују спорну полочу у Јасеновцу

Поделите:

Иво Јосиповић оценио је вечерас да је питање спорне плоче у Јасеновцу само „врх леденог брега“, а такође бивши председник Стјепан Месић да постављање плоче личи на политичку провокацију

 Архива В.Н.

Бивши хрватски председник Иво Јосиповић оценио је вечерас да је питање спорне плоче у Јасеновцу само „врх леденог брега“, а такође бивши председник Стјепан Месић да постављање плоче личи на политичку провокацију.

ХОС-ова полоча у Јасеновцу и промена имена Трга маршала Тита у Загребу само су „врх леденог брега“, рекао је Јосиповић на трибини „Опасност савременог фашизма“, додавши и да фашизам којем се не супротставља, доводи поново фашизам на власт.

Јосиповић је рекао да из хрватског јавног простора треба уклонити све алузије на усташе додајући да у Хрватској постоји на хиљаде таквих плоча на којима пише „За дом спремни“, као и имена улица која носе имена Миле Будака и Јуре Францетића, преноси Хина.

„Не треба се задовољити тиме да цена учествовања у власти буде брисање једног дела текста с једне плоче у Хрватској“, додао је Јосиповић, наводећи да је то „премало, колаборационистички, па чак и издајнички“.

Питање фашизма, казао је, није само питање прошлости, већ и будућности у каквом ћемо друштву и држави живети.

Јосиповић, такође, сматра да је „у последње три године дошло да јасне регресије друштва“, а разлоге за то види у томе што „неке политичке снаге у Хрватској воде људи који су склони тој идеологији“, али и у самим антифашистима који, каже, нису учинили довољно како би освестили вредности антифашизма, а поруке које су слали нису добро артикулисали.

„Фашизам којем се не супротстављамо, антифашизам за који се не боримо, сутра поново фашисте доводи на власт и то је наша одговорност“, додао је.

ХОС-ову плочу у Јасеновцу бивши хрватскли председник Стјепан Месић оценио је пак „политичком провокацијом“. Сматра да та плоча није требало да буде постављена, поготово не у Јасеновцу, наводи Хина.

„То постављање плоче више личи на једну политичку провокацију“, изјавио је Месић уочи трибине.

„Јасно је да је НДХ била фашистичка држава, да је била злочиначка, да су људи прогањани због своје вере, националности и расе, изложени тортурама, а они који су вршили тај терор ишли су с поздравом „За дом спремни“, изјавио је Месић оповргнувши притом да је „кокетирао с усташтвом“.

На трибини је он указао на потребу боље комуникације, поготово с младима о фашизму и НДХ али и више информација у образовном систему о тој теми.

Осврнуо се и на амбиције неких да се Херцег-Босна припоји Хрватској, а Република Српска Србији што, сматра Месић, није реално, јер би се онда на Балкану створила Исламска држава. „Нема поделе Босне и Херцеговине, нема промене у архитектури овог простора“, казао је.

На трибини у организацији иницијативе „Антифашизам је мој избор“ и Заједнице удружења антифашистичких бораца и антифашиста Загреба (ЗУАБА) учесници су навели да је антифашизам у већини држава света део главне политичке струје око чега не постоји спорење, те је постављено питање зашто то није случај и у Хрватској.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here