Јосиповић: Плоча са ‘За дом спремни’ мора бити уклоњена

Поделите:

Плоча ХОС-а у Јасеновцу је неприхватљива и мора бити уклоњена, изјавио је данас бивши хрватски председник Иво Јосиповић.

„Мислим да је натпис који асоцира на усташтво недопустив било где, а понајвише у Јасеновцу. Од неких странака у власти, али и од целе Владе и председнице републике очекујем да се заложе и да се уклони усташки знак. Не спомен на људе који су погинули у одбрани Хрватске, него усташко знаковље”, рекао је Јосиповић и додао да је срамотно да таква плоча тамо стоји.

Према његовим речима, жао му је што Владу Хрватске подржавају странке које се заклињу и антифашизам и држе сјајне говоре на стратиштима, Јасеновцу.

„И онда са друге стране подржавају Владу заједно с госпођом Есих и с господином Хасанбеговићем и заправо чувају ту Владу коју пропагира на неки начин усташтво”, казао је Јосиповић.

Хрватски министар правосуђа Дражен Бошњаковић изјавио је раније данас да плоча са усташким поздравом до даљег остаје у Јасеновцу, као и да изричито упориште у закону за скидање плоче – не постоји.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here