Јованка отишла у војску па поручила мужу

Поделите:

Јованка отишла у војску па поручила мужу: Накувала сам ти пасуља и гулаша, купила ти гаће за осам месеци, а сад одох да пуцам из топа!

Бурне реакције је изазвала наводна вест да ће све жене у Србији, старости од 19 до 60 година, морати на војну обуку. Министар одбране Александар Вулин објаснио је данас за ће овај вид обуке бит намењен само за жене резервисте, док ће за остале вероватно новим војним планом бити предвиђена обука прве помоћи и цивилне заштите. Док није стигло објашњење, могућност да се женама наметне војна обавеза, довело је до оштрих, али и ироничних коментара. Међу овим последњим је писмо Мирјане Кнежевић из Новог Сада,а које на више него сликовит начин описује однос супруге војнике и мужа који је чека код куће.

Преносимо писмо у целости:

„Драги Боривоје,

У војсци ми је ок. Будимо се рано због подизања заставе, али ми није тешко јер сам и код куће устајала у 5 да спремим доручак теби и деци.

Како су клинци? Не знам да ли је паметно што смо их на 8 месеци, колико ћу бити у војсци, оставили код мојих на селу, али ок, ти си глава породице и ако ти кажеш да тако треба онда мора да се слуша.

Ја сваки дан пешачим под пуном ратном опремом, десетине километара. Није ми тешко, некако се и разнежим јер замислим како носим наше дете на леђима док се враћам с пуним цегерима из Темпа, па се одмах осетим као да сам код куће.

Немој да плачеш ако ти недостајем. Знаш да ти је лице осетљиво и одмах букне, као онда кад сам те једном замолила да испразниш кесу од усисивача па смо завршили у Ургентном. Испеглала сам ти све кошуље да се не мучиш по овој врућини, данас је, кажу, било 46 степени, овде код мене је свежије, ипак пешачимо 20 км кроз шуму па је лакше.

Накувала сам ти пасуља и ставила у замрзивач. Лево је гулаш у кутијама од еурокрема. Немој да си гладан. Сад ћу ја брзо на одсуство па ћу ти накувати још.

Купила сам ти памучних чарапа и гаћа за 8 месеци да мењаш, да не мораш да палиш машину, знаш да није на равном па шета по купатилу, сваки пут ми преседне кад морам да је дижем и враћам на место јер те нервира кад од ње не можеш да дођеш до вц шоље. Извини љубави за то.

Пошаљи ми слику са праменовима, гарант ти супер стоје. Мој лепи муж, баш сам те се пожелела!

Пази ми се и немој да ми те нервирају на послу! Ниси ти било ко! Нек ми нађу још једног који је попут тебе у року завршио хортикултуру!

Љубим те пуно!

П.С. не заборави да имаш заказано чупање обрва код Стојанке у мају!

Волим те Боривоје!

Твоја жена Јованка“.

Мирјанино писмо је веома примећено на Фејсбуку, кружи овом друштвеном мрежом и може се назвати правим хитом на интернету.

СТИГЛО И ДРУГО ПИСМО

Мријана Кнежевић је јуче након првог писма на Фејсбуку објавила и друго које гласи:

„Драги мој Боривоје,

Добила сам слободно поподне јер сам спасила Наталију из Борче сигурне смрти. Биле смо у редовном маршу, када је њој неко баш злобан пренео да се Барак Ожвит оженио. Жена се само срушила од толиког стреса. Ја сам је одмах ухватила за ноге и окренула наглавачке к’о оно нашег Радета кад је прогутао алкалну батерију од даљинца. Дошла је одмах себи али је била баш бесна што јој је испало свих 7 уметака за косу које је поручила преко фејса од „Mawija nafuwana mawa – kineska коса и нокти add na dwugi pwofil.“

Милена из Прибоја је била јуче кажњена. Погрешно је певала химну. А веруј ми да ни ја нисам знала да не иде „Боже, правде, ти што сад си упропасти свију нас.“ Свашта.

Елем, како си ти? Жалости ме што мораш на боловање и што нисам покрај тебе да те негујем.

Али добро, сад кад си код куће, м оћи ћеш на миру да одгледаш све епизоде Мале невесте. Душа моја!

Јесу ли деца добро? Молим те не дај Биљани да се дружи са оним малим месарем са села. Онај што једним ударцем успава две свиње. Они су сад у осетљивим годинама, а дечаци не воле кад су девојчице јаче од њих.

Је л’ Раде искакио чеп од каде? Јао, јао, не знам када ће већ једном престати да трпа све у уста…

Много ми недостајеш. Да ти масирам нежне табане и да ти певушим Ибрицу Јусића на уво. Па кад ми заспиш у крилу, да те пажљиво пренесем у кревет, а да ти не покварим тек исфениране шишке… ех, пуста војска…

Надам се да ћеш ускоро доћи да ме видиш. Попиј Димиграл пред пут да не повраћаш.

Треба ли ти пара?

Обарај температуру и одмарај. Немој да бринем.

Воли те твоја Јованка“.

ОЦЕНА ВОЈНОГ АНАЛИТИЧАРА

И после овог објашњења многи ће постављати бројна питања, ко су жене резервисте у Србији, да ли ће и цивилна обука бити обавезна. На та питања одговоре даје војни аналитичар Владо Радуловић.

„Резервиста је особа која је одслужила војни рок, у униформи под оружјем. У нашој земљи има жена резервиста, будући да им је пре неколико годинама омогућено да постану професионални војници, да служе војни рок. Оне имају право и да учествују у мировном мисијама, одређених број њих је тренутно на Кипру. Колики је број жена резервиста у Србији, такви подаци нису доступни широј јавности“, каже нам Радуловић.

Како додаје, важно је истаћи да још нема ниједног службеног документа из Министарства одбране, па је све у фази разматрања.

„Разумем због чега је дошло до бурних реакција, али коначна одлука није донета нити је решено којим ће се механизмом примењивати могуће промене у војном систему. И сама цивилна обука неће бити обавезна за све жене“, напомиње војни аналитичар.

Док се не одлучи да ли ће се и како мењати војни план наше земље, његов предлог је да се пасивне војне резерве у Србији замене активним резервама

„Тај систем се примењује у Аустрији. То значи да на војну обуку не одлазе само војни резервисти и то након што добију позив, на терену проведу 15 дана и враћају се кући. Активне резерве дају могућност да оружаним снагама може да допринесе свако ко то жели, у сваком моменту. Лекар, рецимо, може да допринесе у оквиру контигнета болнице“.

Ј.И./Ј.М.

Жена Блиц

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here