Јункер у писму открио: Србија улази у ЕУ 2025?

Поделите:

Брисел — Председник Европске комисије Жан Клод Јункер упутио је писмо о намерама председнику Европског парламента и председавајућем Савета ЕУ о стратегији ширења ЕУ.
Наиме, портал „Јуропијен вестерн Балканс“ наводи да је у том писму Јункер најавио да Комисија планира да до краја наредне године изради Стратегију за успешно приступање Србије и Црне Горе ЕУ са перспективом приступања 2025. године.

Портал „Јуропијен вестерн Балканс“ наводи да се у Јункеровом писму упућеном јуче, у једном од десет приоритета у оквиру „плана за уједињенију, снажнију и демократскију ЕУ“, помињу Србија и Црна Гора као главни кандидати са Западног Балкана за приступање Европској унији, чију би стратегију за успешно приступање требало израдити.

Како је наведено, „Посебан нагласак ставља се на области владавине права, основних права и борби против корупције и комплетну стабилности читавог региона“.

Поред говора „О стању Уније“, председник Јункер је заједно са првим потпредседником Франсом Тимермансом послао и писмо о намерама председнику Европског парламента и председавајућем Савета, које садржи детаљно набведене активности које Комисија намерава да предузме кроз законодавну политику и друге иницијативе до краја наредне 2018. године.

Сваке године у септембру председник Европске комисије говори о стању Уније пред Европским парламентом, узимајући у обзир достигнућа из прошле године и представљање приоритета за наредну годину.

Наводи се да се на овај начин покреће дијалог са Европским парламентом и Саветом за припрему Програма рада Комисије за наредну годину.

Након тога, председник шаље писмо о намерама председнику Европског парламента и председавајућем Савета ЕУ, а што је посебно предвиђено “Оквирним споразумом о односима између Европског парламента и Европске комисије” из 2010. године.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here