КАКО АМЕРИКА намерава да минира Северни ток 2

Поделите:

Тим америчког државног секретара Рекса Тилерсона осмислио је програм како да блокира изградњу гасовода „Северни ток 2“ и то политичким притисцима на Данску, саопштио је лист „Вашингтон егзаминер“ позивајући се на неименоване изворе из Стејт департмента.

Како се наводи, с обзиром да тај гасовод мора да прође кроз воде Данске, управо би то могло да послужи као главни камен спотицања у наставку реализације пројекта.

Наиме, тај гасовод представља претњу за националне интересе САД у Европи јер би кроз њега ишло 75 одсто укупног гаса који Русија испоручује Европи.

Нешто раније је дански дипломата одобрио нацрт закона којим би се забранила изградња гасовода „Северни ток 2“ у водама те земље.

Иначе, гасовод подразумева изградњу два крака цевовода од руске границе до Немачке, укупног капацитета 55 милијарди кубика гаса годишње.

Против изградње залаже се велики број земаља међу којима најгласније су САД и Украјина, поготову што би Кијев на тај начин изгубио велики удео прихода од транзита руског гаса до европских потрошача.

Спутњик

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here