KАKО ЈЕ НИС KРШИО ЗАKОН Инжењери деградирани, секретарице унапређене у ЕKСПЕРТЕ

Поделите:

Четворици стално запослених инжењера НИС-а без икаквог образложења пуно радно време од осам сати смањено је на четири, чиме су им и примања два пута умањена

отврди да је менаџмент НИС-а поступио противзаконито добили смо у Републичкој инспекције рада.

– Синдикална организација НИС затражила је да се обави инспекцијски надзор због премештаја четири запослена на неодговарајуће послове. Утврђено је да је послодавац приликом њиховог премештаја повредио одредбе Закона о раду и Kолективног уговора НИС, јер је запослене који су радили са пуним радним временом, без њихове сагласности, преместио на послове са половином радног времена. Наложено је отклањање утврђених повреда прописа. Уколико их послодавац не реализује, против њега и одговорног лица ће бити поднет прекршајни поступак – речено је “Блицу” у Инспекцији рада.

Kако сазнајемо, на промену уговора о раду истакнутим стручњацима из Дирекције за капиталну изградњу, менаџмент се одлучио јер су они одбили послове које нису из делокруга њиховог рада. Да је то тако, показује и податак да је обим послова у овој служби повећан и да се због тога чак ангажују и спољни сарадници јер је реч о инжењерима који раде као надзорни органи приликом изградње бензинских пумпи. То је први пут да се овако кажњавају људи који нису желели да се прихвате посла за који нису квалификовани. Због страха да неће бити и последњи и да може да буде и увод у нова отпуштања у НИС, у цео случај укључила се и Јединствена синдикална организација НИС-а, која се и обратила Инспекцији рада.

Извор “Блица” из руководства овог синдиката тврди да је то разљутило менаџмент и да су неким од синдикалних лидера биле упућене оштре речи.

– Ово је један вид притиска на стално запослене, који преко ноћи, уколико се замере свом претпостављеном, могу да постану прекобројни. Јер ако се то десило искусним стручњацима, који раде у организационој јединици која по пословним плановима има увећан обим послова, шта се тек може десити другима? За овакав поступак не постоје рационални разлози јер требало је да ти људи ураде надзор над изградњом чак 21 пумпе. Пошто их је мало, ангажују се и спољни сарадници, па је нелогично да се стално запосленима смањује радни дан. То није предвиђено ни Законом о раду, али ни нашим колективним уговором – објашњава наш саговорник.

“Блиц” је покушао да сазна и од НИС који су разлози били да се четворици инжењера скрати радно време, међутим, одговор нисмо добили.

Инжењери деградирани, секретарице унапређене у експерте координаторе

Саговорник “Блица” из синдиката каже да радна места “деградираних” инжењера нису избрисана из систематизације.

– Нити су избрисана, нити је процењено да у том сектору има технолошог вишка. Због тога се сумња да је реч о новом патенту за отпуштане непослушних јер су ова четворица инжењера одбила захтев да раде послове за које нису квалификовани. Након тога су са места инжењера пребачени на послове стручних сарадника, са дупло мањом платом. У исто време три секретарице у истој Дирекцији, унапређене су у експерте координаторе. То само показује размере самовоље менаџмента – каже наш извор.

 

Блиц

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here