Kако побољшати свој имунитет

Поделите:

Подстакнут чињеницом да ме често људи питају “како да побољшам имунитет” као и редовним регистровањем констатација људи око мене да им је “опао имунитет” и да морају да “узму нешто да га побољшају” реших да напишем мало о имунитету што би свако морао да зна.

Елем, када се говори о имунитету ту се првенствено мисли на имуни систем који постоји у сваком организму и који је, наравно, комплексан. Њега не чине само мале ћелије које се директно боре против микроорганизама већ и кожа и слузокоже које су прва баријера у одбрани организма али и такозване “добре” бактерије (илити “нормална флора”) које са људским организмом живе у симбиози, не чине никакву штету а истовремено спречавају колонизацију потенцијално патогених бактерија.

Одговор на питање “Kако побољшати свој имунитет?” стога почиње тиме да морате водити рачуна о томе да су вам кожа и слузокоже у добром стању, без оштећења која ће бити врата за разноразне инфекције. Хроничне болести знају да доведу до опадања квалитета коже па често долази до рапидне прогресије иначе безазлене локализоване инфекције у системске септикемије које могу да однесу и живот. Претерана хигијена такође може довести до замене “добрих” бактерија патогеним па и ту треба бити умерен, поготово када су у питању интимни делови тела. Овде треба поменути и некритичну употребу антибиотика који не знају да препознају које бактерије треба а које не треба да дирају, па је паралелна употреба пробиотских култура током антибиотске терапије пожељна. Лоши зуби су такође слаба тачка и одшкринута врата за разноразне патогене, па ако се често разбољевате можда је баш у неком кварном зубу ваш узрок проблема.

Kада патогени микроорганизми продру у људски организам на сцену ступа имуни систем у ужем смислу који се састоји од више различитих ћелија које директно реагују са уљезима и тако их неутралишу. Сложеност самог система није битна за овај текст, многе ствари су и даље непознате и тек ће, надајмо се, бити разјашњене, али оно што је битно да се зна је да се имуни систем на овом нивоу дели на неспецифични и специфични. Неспецифични је састављен од ћелија које се налазе не само у крви већ и у ткивима и које реагују на све што препознају као уљеза. Специфични пак се ствара током живота, организам памти патогене са којима је долазио у додир и спрема се, да у већој или мањој мери, одговори боље директно када следећи пут дође у додир са истим микроорганизмима.

Е сад, како побољшати имунитет на ћелијском нивоу? Неспецифични део имуног система, уколико није урођено или стечено оштећен (ХИВ вирус нпр. то ради), се може ојачати, или боље рећи одржати, тако што ће се примењивати адекватна исхрана, не само у смислу да се уносе здраве намирнице већ се првенствено мора водити рачуна о адекватном калоријском и структурисаном уносу где су заступљене и масти, и протеини, и угљени хидрати. Све дијете које закидају било на калоријском уносу било да нарушавају одговарајућу структуру намирница компромитују имуни систем. Kада говоримо о могућим препаратима који могу утицати на побољшање неспецифичног имуног система ту постоји само један који се користи у медицини и који стимулише коштану срж да производи беле крвне ћелије. Све остало, укључујући и “народне лекове”, је чиста шарена лажа. Чак је и мастан бурек бољи за имунитет од свега што се може купити у апотеци.

Што се тиче специфичног дела имуног система ту су ствари врло јасне. Постоје три начина да се он ојача. Један је да организам оболи и развије природни имунитет на ту болест, наравно уколико организам преживи ту инфекцију. Други начин је вакцинација која у ствари представља нешто слично као и обољевање само што организам није заиста нападнут већ, кроз вакцину, само упознат са могућим нападачем кога ће запамтити и у случају појаве истог неће бити изненађен већ ће у највећем броју случајева спречити да до обољења и дође. Трећи начин је да се у организам унесу већ готови имуноглобулини који ће директно напасти конкретан патоген – то је онај серум који се поред антитетанусне вакцине даје људима након што се повреде.

Да сумирам: чувајте кожу, слузокоже, редовно идите код зубара, лечите хроничне болести, одржавајте хигијену али не претерујте, једите адекватно и вакцинишите се. Немојте узимати антибиотике на своју руку и немојте тражити од доктора да вам их да пошто ће, на жалост, често и сами доктори преписати антибиотике и када нису неопходни.

Па ако смо ми доктори понекад неодговорни не морате и ви то да будете.

srdjl.tumblr.com

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here