Како Руси користе слабост РХ након слома Агрокора

Поделите:

Користећи се Хрватском и Хрватима из БиХ, Русија ради на дестабилизацији Босне и Херцеговине, објавио је у аналитичком тексту угледни амерички часопис Фореигн Аффаирс. Руси користе хрватску слабост након слома Агрокора како би проширили свој утјецај у регији. “Умјесто да буде бедем руском ширењу на Балкан, Хрватска је на путу да падне као идућа коцка руског домина”, упозорава се у анализи.
Трећи ентитет

Уз познату везу предсједника српског ентитета Милорада Додика с Москвом, аналитичар Јасмин Мујановић наглашава неформалну коалицију Додика с лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем те указује на недавну изјаву руског велепосланика у БиХ који је изразио разумијевање према тежњама тамошњих Хрвата за преуређење БиХ. Према аналитичару Фореигн Аффаирса, Русија у БиХ више не дјелује само преко Додика, него и Човића за којега Јасмин Мујановић, конзултант њемачке закладе Фриедрицх Еберт и стручњак за Западни Балкан, пише да га је немогуће одвојити од његових подржаватеља у Хрватској. “Руски циљ је јасан: задржати Босну изван НАТО-а и ЕУ”, пише он.

Стратешки циљ Москве на Балкану је “бацити каменчиће у котаче Запада”, сматра и стручњак за југоисточну Еуропу Димитар Бецхев, који је управо објавио књигу “Улога Русије у југоисточној Еуропи”. ЕУ се томе ефикасно не супротставља: забављена властитим бригама око Бреxита, Западни Балкан је оставила на чекању. Без јасних датума за интеграцију, БиХ, Србија, Црна Гора, али и Косово и Македонија суочени су с јачањем унутарњих конфликата. ЕУ не смије остати затворених очију, упозоравају многи. Не само да мора бити активнија, ЕУ на Западном Балкану мора бити и видљивија, поручила је хрватска заступница у Еуропском парламенту Жељана Зовко. Осим додатних финанцијских средстава, треба повећати видљивост и важност еуропске политике проширења те позитивних учинака на стабилност и сигурност коју она доноси, истакнула је Зовко у уторак у Страсбоургу.

Против НАТО-а

Руски велепосланик у БиХ Петар Иванцов недавно је за БиХ издање Вечерњег листа поновио да је Русија заинтересирана за стабилан и миран развој свих балканских земаља, укључујући БиХ. Русија је јасно против уласка БиХ у НАТО па је Иванцов упозорио да је већина становништва Републике Српске против чланства у тој војној алијанси. БиХ данас не би могла ући у НАТО јер је против тога и водство српског ентитета.

Улога Хрватске већ дуго није у функцији стабилизирања БиХ, од низа изјава предсједнице Колинде Грабар-Китаровић које су изазвали жестоке просвједе Сарајева до дисонантних тонова око градње Пељешког моста. И часопис Ецономист упозорио је на велику изложеност Хрватске Русији од посрнућа Агрокора, највеће твртке у регији, која дугује Сбербанку 1,1 милијарду еура. “Москва је у позицији да преузме велик дио хрватског господарства једним потезом и Загреб је тога свјестан”, пише Фореигн Аффаирс. Текст је објављен прије него што је објављено да ће хрватска предсједница отпутовати у Москву гдје ће се састати с предсједником Владимиром Путином.

“Не игнорирајте трећи ентитет”

На оптужбе Wасхингтона да Русија дестабилизира земље Балкана, Црну Гору и Македонију преко Републике Српске и БиХ, руски амбасадор Петар Иванцов рекао је да такве оптужбе углавном долазе из трећих и јако далеких земаља, док земље регије и локални политичари имају супротно мишљење. Русија ни на који начин не покушава “уздрмати ситуацију” на Балкану, него, напротив, гради и развија узајамно корисне односе са свим земљама регије на основи равноправности, дијалога и сурадње, поручио је руски велепосланик у Сарајеву. Иванцов је изјавио да у БиХ постоји проблем “хрватског питања” и да се не може игнорирати. Није се јасно заложио за трећи ентитет: за проблем Хрвата у БиХ рјешење требају тражити све заинтересиране снаге у Федерацији БиХ заједно, “у склопу уставних процедура”.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here