Како су енглески сељаци тражили да се укине реч КРОМПИР јер није политички коректна!

Поделите:

Писањем и мушких и женских заменица неће се смањити дискриминација у друштву.

Та илузија да ћемо речима променити реално-постојеће односе недавно је на видело изашла у једном готово трагикомичном случају. Пре пар година, у Великој Британији је савез сељака који се углавном баве кромпиром, зван British Potato Council, са више од 4000 чланова, упутио молбу Оксфорду, који је издавач познатог оксфордског речника, са захтевом да се из речника уклони термин Couch Potato. Иначе тај термин, који би у лошем преводу гласио “кромпир с фотеље”, у енглеском жаргону означава човека који сатима седи пред телевизором, а дошао је од тога да су људи најчешће при гледању ТВ-а јели управо производе од кромпира, односно чипс. У том смислу Couch Potato има јасан пежоративни, односно увредљиви призвук, а британски су сељаци мислили да се тиме истовремено придаје и негативна конотација самом кромпиру.

Одговор Оксфорда је био јасан: Та је реч у речнику још од далеке 1976., кад је дошла из Kалифорније (случајно или не, из исте земље где се и родио термин “политичка коректност”) и потом се уврежила као најнормалнија реч.

Kоначно, што нам тај пример говори о политичкој коректности? Интенција британских сељака једнака је реакцијама данашњих заговорника политичке коректности који настоје избрисати речи. Дакле, британски су кромпираши веровали – И зато је овај случај ипак трагикомичан – да ће се брисањем термина Couch Potato уједно променити и Изванјезичну стварност, односно да ће то имати утицаја и на прехрамбену индустрију, да ће се продавати више кромпира итд. Једнако тако, данас постоји илузија да ће се, ако црнца више не зовемо НИГЕР, односно “црнчуга”, промијенити реални односи у друштву, односно да више неће бити дискриминације.

Срећко Хорват, Политичка коректност за почетнике

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here