Kako su engleski seljaci tražili da se ukine reč KROMPIR jer nije politički korektna!

Podelite:

Pisanjem i muških i ženskih zamenica neće se smanjiti diskriminacija u društvu.

Ta iluzija da ćemo rečima promeniti realno-postojeće odnose nedavno je na videlo izašla u jednom gotovo tragikomičnom slučaju. Pre par godina, u Velikoj Britaniji je savez seljaka koji se uglavnom bave krompirom, zvan British Potato Council, sa više od 4000 članova, uputio molbu Oksfordu, koji je izdavač poznatog oksfordskog rečnika, sa zahtevom da se iz rečnika ukloni termin Couch Potato. Inače taj termin, koji bi u lošem prevodu glasio “krompir s fotelje”, u engleskom žargonu označava čoveka koji satima sedi pred televizorom, a došao je od toga da su ljudi najčešće pri gledanju TV-a jeli upravo proizvode od krompira, odnosno čips. U tom smislu Couch Potato ima jasan pežorativni, odnosno uvredljivi prizvuk, a britanski su seljaci mislili da se time istovremeno pridaje i negativna konotacija samom krompiru.

Odgovor Oksforda je bio jasan: Ta je reč u rečniku još od daleke 1976., kad je došla iz Kalifornije (slučajno ili ne, iz iste zemlje gde se i rodio termin “politička korektnost”) i potom se uvrežila kao najnormalnija reč.

Konačno, što nam taj primer govori o političkoj korektnosti? Intencija britanskih seljaka jednaka je reakcijama današnjih zagovornika političke korektnosti koji nastoje izbrisati reči. Dakle, britanski su krompiraši verovali – I zato je ovaj slučaj ipak tragikomičan – da će se brisanjem termina Couch Potato ujedno promeniti i Izvanjezičnu stvarnost, odnosno da će to imati uticaja i na prehrambenu industriju, da će se prodavati više krompira itd. Jednako tako, danas postoji iluzija da će se, ako crnca više ne zovemo NIGER, odnosno “crnčuga”, promijeniti realni odnosi u društvu, odnosno da više neće biti diskriminacije.

Srećko Horvat, Politička korektnost za početnike

Podelite:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here