Каква брука! Српској легенди погрешили име на споменику, а потом га и погрешног освештали! (ФОТО)

Поделите:

Легенди српског ваздухопловства откривена је биста, али се поткрала недопустива грешка.
У суботу је највећем српском авијатичару 20. века Тадији Тадеушу Сондермајеру откривена бисту и на њу су положили венце градоначелник Синиша Мали, директор Ер Србије Дане Кондић и директорка Директората цивилног ваздухопловства Мирјана Чизмаров, а представник Српске православне цркве ју је освештао.

И све би то имало леп епилог, да они који су били задужени за израду ове бисте нису погрешили слово у имену овог авијатичара.
„СЗ“ уместо „Ш“.


Не тражимо длаку у јајету, али ово је стварно срамота градске власти.

Надамо се да ће се ово исправити и да ће најзаслужнији човек за оснивање цивилног спортског ваздухопловства на југословенским просторима добити исправан, и писмен помен.

И данас, 4 дана након постављања, грешка и даље стоји, у шта смо се и уверили.Иначе, ово није једина скандалозна грешка у чијој близини се нашао Синиша Мали. Када је град Београд поклонио Љубљани бисту Вука Караџића, у присуству градоначелника откривен је споменик на ком је презиме овог филолога погрешно написано – Карађић.

Тадија Тадеуш Сондермајер (1892. – 1967.) је био српски и југословенски авијатичар, војни и цивилни пилот, истраживач авантуриста, први школован ваздухопловни инжењер, популаризатор авијације, полиглота и друштвени активиста.

Као 35-годишњи пилот заједно са војним пилотом поручником Леонидом Бајдаком обавио је успешан етапни лет једномоторним тандем двоседом авионом Потез 25, од Париза до Бомбаја, и назад, до Београда, од 20. априла до 2. маја 1927. године, прелетевши 14.800 километара у 13 етапа, чиме су стекли националну и светску славу.

Као резултат овог лета сврстали су се међу прве особе у историји које су извеле трансконтинетални лет спојивши том приликом два дела света, Европу и Азију.

Током овог историјског лета начинио је ауто-фотографију која спада међу првим селфијима у авијацији, данас се чува у Музеју ваздухопловства у Београду.

Еспресо

Поделите:

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here