Калабић иде пред Апелацију

Поделите:

Уложена жалба на рехабилитацију команданта Горске гарде Југословенске војске у отаџбини. Тужилаштво: Релевантан орган власти прогласио га је ратним злочинцем. Ни у Нирнбергу није било права на жалбу

ВИШЕ јавно тужилаштво у Ваљеву упутило је Апелационом суду у Београду жалбу на одлуку овдашњег Вишег суда да рехабилитује Николу Калабића, некадашњег команданта Горске гарде Југословенске војске у отаџбини за време Другог светског рата. У жалби се наводи да је Виши суд пренебрегао да је Калабића релевантан орган власти прогласио за ратног злочинца, чиме су повређене и погрешно примењене одредбе Закона о рехабилитацији. Предлаже Апелационом суду да решење укине и предмет врати на поновно одлучивање.

У жалби, тужилаштво се позива на одредбе Закона о рехабилитацији којима је прописано да се не могу рехабилитовати и да немају право на враћање имовине припадници окупационих снага и квислиншких формација који су починили ратне злочине, односно учествовали у њима. Не могу се рехабилитовати сви они које су судови и други органи Демократске Федеративне Југославије и Федеративне Народне Републике Југославије, као и Државна комисија, прогласили за ратне злочинце, односно учеснике у ратним злочинима. Током поступка рехабилитације, утврђено је да је Никола Калабић проглашен за ратног злочинца одлукама Државне и Земаљске комисије и Среског суда у Мионици.

Тужилаштво сматра да је неосновано становиште Вишег суда у Ваљеву да су одлуке због којих је тражена рехабилитација Калабића донете противно начелима правне државе и људских права и слобода и да су биле мотивисане политичким и идеолошким разлозима. То становиште, пише у жалби, начела и стандарде враћа 70 година уназад, када нису ни постојали у данашњем облику. Догађај из једног времена можемо ценити само по мерилима која су тада важила, јер ако би се данашњи стандарди људских права примењивали на пресуде и одлуке из тог периода, тешко да би било која остала на правној снази, наводи Више јавно тужилаштво у Ваљеву.

– Такозвана нирнбершка пресуда, којом је суђено за ратне злочине највећим нацистичким вођама Трећег рајха, донета је без права на жалбу – подсећа Више јавно тужилаштво у Ваљеву. – Када би се она посматрала у данашњем концепту правне државе и опште прихваћених стандарда људских права и слобода, морала би да буде поништена.

ОБАВЕЗА И ИНТЕРЕС

– СВАКА држава, па и тадашња ФНРЈ, односно ДФЈ, која је из Другог светског рата изашла на победничкој страни, имала је обавезу, а и интерес, да санкционише ратне злочине почињене током Другог светског рата – пише у жалби Вишег тужилаштва. – Легитимни интерес сваке државе јесте управо да се открију и процесуирају ратни злочини почињени на њеној територији, што се у случају Николе Калабића и догодило, кроз одлуке Државне комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here