Калезић: Биће нас све више

Поделите:

Пети Монтенегро прајд, одржан је данас у Подгорици, под слоганом Чојством против насиља. Прајд је окончан без инцидената, а организатори су поручили да им је циљ борба против сваког облика насиља. „Иако смо све видљивији, насиља је све више“, поручили су организатори. На Поворци је, према процјенама полиције, било око 300 учесника

13: 27 Љиљана Раичевић из Сигурне женске куће каже да не можемо говорити о слободи, а да не говоримо о онима који су у сталном страху од насиља.
“Никада нећемо бити слободни, ако се не заустави увјерење да је насиље уреду”, поручила је Раичевић.

13: 20 Амир Јаха из Удржења младих Рома, казао је да активно раде на сузбијању дискриминације и да ће подржати сваку иницијатицу која има за циљ борбу против насиља и дискриминације.
(rtcg.me)13:10 Члан Организационог одбора Монтенегро Прајда, Данијел Калезић, поручио је уочи шетње да је циљ Параде, борба против насиља.
“Не само насиља против нас, него насиља против свих. Иако смо све видљивији, насиља је све више”, казао је Калезић који је поздравио родтеље ЛГБТ особа. “Све нас је више који смо видљиви и биће нас све више”, казао је Калезић и додао да је ове године више учесника Прајда.

“Хвала и онима што нису дошли, није срамота подржавати ЛГБТ особа. Сад видимо од кога је искрена подршка, а од кога не”, закључио је Калезић. Он каже да ако будемо сви пратили чојство и чували другога од себе живјећемо у бољем друштву. „Чојства су нам пуна уста, али не и ђела“, закључио је Калезић.
(rtcg.me)12: 45 На Прајд је стигао Заштитник људских права и слобода Шућко Баковић. Од политичара ту је функционер Социјалдемократске партије Ђорђије Сухих, као и лидер ЛП Андрија Поповић. На скупу су и савјетници предсједника Скупштине. Бројне НВО подржале су Прајд. Како јавља наш репорет на Параду су и бројни родитељи који су дошли да подрже своју ђецу на данашњем Прајду.

Члан Организационог одбора Монтенегро прајда, Јован Улићевић, раније је казао да тај догађај организују у знаку заједничког залагања више друштвених група које су, како је навео, суочене са насиљем.

„Осјећамо се дужним да дигнемо глас и заједно се гласно супроставимо насиљу које је, нажалост, постало подразумијевани дио наших живота“, рекао је Улићевић.

„Чојством против насиља“

Члан Организационог одбора Монтенегро Прајда, Данијел Калезић, казао је да су ове године одлучили да не упућују посебне позиве за учешће политичким партијама и представницима институција.
На Поворци поноса и америчка амбасадорка Магарет Ен Уехара, као и делегација амбасаде.
Синоћ је Амбасада Сједињених Америчких Држава у Подгорици била освијетљена у бојама дуге у част данашњег Монтенегро Прајда, уз позуив: „Придружите нам се“.

(rtcg.me)Поворка без иједног инцидента
Пета Поворка поноса „Монтенегро Прајд 2017”, која је данас у Подгорици одржана у организацији НВО „Qуеер Монтенегро”, протекла је без инцидената, саопштила је Управа полиције.
(rtcg.me)„Превентивне полицијске активности допринијеле су да овај скуп прође у мирној атмосфери, сходно плану организатора. Службеници ЦБ Подгорица и других организационих јединица Управе полиције МУП-а су наиме спроводили планске активности које су обезбиједиле стварање услова за безбједно одвијање овог јавног окупљања“, саопштено је из полиције.
(rtcg.me)Ове године је на обезбјеђењу Поворке поноса био ангажован мањи број полицијских службеника него прошле и претходних година.

Plicije manje nego lani„Ангажован је међутим био оптимални број полицијских службеника који је могао да одговори на полицијске задатке да се указала било каква потреба за интервенцијом.
Поворка поноса је почела око 12,00 часова а завршена је око 14,00 часова. На Поворци је, према процјенама полиције, било око 300 учесника.
„Службеници Управе полиције ће наставити да активностима из своје надлежности доприносе обезбјеђењу примјене и поштовања људских права и слобода, а посебно вулнерабилних група међу којима је и ЛГБТ заједница“, саопштено је из полиције.

Поделите:

3 COMMENTS

  1. Hm,hmm…da je srece,pa da ste, osvetlali zeljezaru Niksic,a sabraca zelezaru Smedrevo,..bila bi to druga prica,a ne kao slika,koja je uklonjena…sa “ vruceg asfalta“..?

    • Hm,hmm..stari, vic,znaci nije vise u modi,kada se crnogorcu,sinovi vrate iz provida..pa, najmladjeg, sina zove “ odi,sedji ovde, pa pricaj babu,kakva ti je djevoj ka“..“ A,nemogu ti ja sedjeti babo,boli me guzica“….

      • Hm,hmm..a,ni onaj,kad crnogorac,odvede djevojku u sobu i ugasi svetlo,a, nije znao da je muslinanka..pa u mraku pita “ dje ti je vuna“..“ hoces ti da hebes ili da predes“..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here