Капетан Драган осуђен на 15 година затвора

Поделите:

Жупанијски суд у Сплиту осудио је Драгана Васиљковића, познатијег као Капетан Драган, на 15 година затвора због ратних злочина, јавља „Индекс“. Читање пресуде је у току.

Васиљковић је прошле седмице изнео завршну одбрану у којој је поново одбацио све наводе из оптужнице.

Васиљковић је оптужен да је као командант Јединице за посебне намене у саставу паравојних јединица некадашње САО Крајине починио ратне злочине 1991. у затвору у Книну, као и 1993. године у Брушкој, код Бенковца, где је наводно мучио, злостављао и убијао заробљене припаднике хрватске војске и полиције.

Оптужница терети Васиљковића и да је током јула 1991. године у Глини, у договору са командантом тенковске јединице ЈНА, израдио план напада на тамошњу полицијску станицу, као и на околна насеља.

У оптужници се наводи и да су током напада оштећени и уништени цивилни објекти, да је хрватско становништво натерано на бег, да је опљачкана имовина и да су убијени и рањени цивили.

Међу настрадалима је био и немачки новинар Егон Скотланд, који је погинуо 1991. године на улазу у Глину.

Жупанијско тужилаштво у Сплиту подигло је оптужницу против Васиљковића почетком 2016, готово пола године након што га је Аустралија изручила Хрватској после десетак година екстрадиционог процеса.

До хапшења је живео у Перту под именом Данијел Снеден и радио је као тренер голфа.

Драган Васиљковић је држављанин Србије и Аустралије.

Поделите:

1 COMMENT

  1. Kapetan Dragan je u detinjstvu čitao mnogo stripove umesto da čita ozbiljnije knige i poeziju, i tako mu se formirala svest – avanturistička! Identifikovao se sa nekim „Kapetanom Draganom“ kojeg je svojevremeno stvorio veoma poznati slikar i strip crtač Andrija Maurovi iz Zagreba, (Hrvatska). Inače, strip govori o nekom „Kapetanu Draganu“, junaku iz NOB-a, specijalno je rađen za neku skandinavsku strip reviju. Tako je taj „Kapetan Dragan“ (iz stripa) dobio priliku da se „oživotvori“ sada u Draganu Vasiljkoviću. „U velikom stilu“ je (na iznajmljenoj jahti) doplovio u C. Goru a onda avionom u Srbiju, i td. i tako je počela da se odvija stvarna avantura „Kapetana Dragana“. Nakon pada SAO Krajine „Kapetan Dragan“ je zamišljao da je stekao dovoljan kredibilitet kod naroda srbskog da bi mogao postati njihov predsednik, odnosno „predsednik Srbije“, ali (očigledno, imao je pre-visoku predstavu o sebi), izbori su pokazali da nije on ličnost za predsednika Srbije! Razočaran, vratio se u svoju Australiju, tamo (kako kažu) živeo kao „učitelj golfa“! Tako se završila ta „romantična“ odiseja i sanjarija sanjara Kapetana Dragana, (tako je on mislio), nekakvi urođenici tamo daleko u Evropi, na Balkanu nekakvi „balkanski Aboridžini“ nisu razumeli jedan romantičan i bajkovit san koji – eto, mogao (za malo) da bude realnost! Ali nisu tako mislili Hrvati! Za njih odiseja „Kapetana Dragana“ nije bila završena, pogotovu što su izašli iz te cele ratne „avanture“ kao pobednici. „Naš“ Kapetan Dragan i tu kao sanjar nije bio na visini realnosti, mislio je da je Australija previše udaljena i da mu ovi iz Evrope i sa Balkana ne mogu ništa nauditi pa je slao i provokativne izjave! I sada je (čini se) došao kraj tih snova o „Kapetanu Draganu“ kao romantičnom junaku avanturisti koji je (u njegovoj percepciji) trebao da se završi sa „heppy end-om“, na njegovu žalost, ta „odiseja“ ima dosta glup kraj jer su i snovi bili dosta glupi. Trabao je u mladosti (kad je bilo vreme) da čita ozbiljne knjige i lepu poeziju, možda bi onda postao pisac ili pesnik, a to je dosta romantičnije od onoga što je on sanjao!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here