Кардинал Бозанић: „Жао ми мог хрватског народа“

Поделите:

Бозанић каже како је свестан да ће његове речи појединци тумачити као претеривање, али сматра важним да упозори на опасност стварања „озрачја безнадности“

Загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић у среду је упутио божићну поруку верницима у којој је упозорио на опасност „озрачја безнадности у хрватском друштву, манипулације људима, растакање самопоштовања и националног идентитета и позвао на повратак добру“, пренео је Вечерњи лист.

„Жао ми је мога хрватскога народа и хрватскога друштва, због свега што проживљава, којем се вештим манипулисањем чињеницама растаче самопоштовање и здраво поуздање, гуши се и умртвљује здрави понос“, пише Бозанић у божићној поруци верницима насловљеној „Савез у добру“.

Он је ипозорио да се у хрватском друштву доминантно подстиче разочарање и наглашава неповерење, да се истичу поједини случајеви у служби зла уместо заузимања за јачање правила и сиситема вредности.

Циљ је, каже, нарушити „лепоту и вредност брака, породице, народа, домовине, људског живота од зачећа до наравне смрти…“.

Посебно издваја људе за које каже да манипулишу друштвом, такмичући се у истицању што више зла и погрешног смера, тако да више занимања привлач оно што је лоше, а мање остварено добро и вести о том добру.

Такав приступ, сматра кардинал Бозанић, покреће сложене процесе растакања хрватскога идентитета, с последицама које нису до краја сагледиве, али је њихова штетност итекако видљива.

Бозанић каже како је свестан да ће његове речи појединци тумачити као претеривање, али сматра важним да упозори на опасност стварања „озрачја безнадности које нас затвара у безвољност“.

Зато и истиче драгоценост божићног времена, вредности добра, великодушности, залагања које сеже даље од пролазне користи и циљева.

„Божић даје простора за откривање људи који теже према добру, сусретима и заједништву. И у новије смо време били сведоци колико је важно чувати и неговати душу народа која се у својим просудбама не вара, која носи спремност за несебичност, за опраштање, за тражење опроштења; у којој постоји отвореност за добро и за нови почетак“, наводи Бозанић и позива вернике на изградњу „савезништва у добру“, заједништва и сарадње.

 

 

Недељник

Поделите:

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here