Каталонија покреће ланчану реакцију ако се отцепи

Поделите:

Широм Европе званичници пажљиво, али и тихо и са нервозом, прате ситуацију око планираног референдума о независности у Каталонији, а велики одзив који би могао донети потврдан исход гласања може да охрабри и друге регионе који планирају отцепљење, наводи АП.
Тренд сецесије на европском континенту изложио би ЕУ новом притиску и донео потенцијал за изазивање насиља, оцењује агенција.

Па ипак, већина европских лидера се уздржала од тога да јавно заузме став о сутрашњем референдуму у Каталонији.

Упркос тензијама иза кулиса, они оклевају да подрже било каталонске сепаратисте који пркосе шпанском закону, било премијера Маријана Рахоја који настоји да блокира гласање.

Подршку референдуму, мада тихо, показала је премијерка Шкотске Никола Стерџен, која је рекла да је потпуно легитимно да се Шпанија противи независности Каталоније, али да је „право на самоопредељење важан међународни принцип, као и да се нада да ће он бити поштован и у Каталонији као и другде“.

Још један регион који нагиње сецесији, Фландрија у Белгији, види у референдуму наду и гаји симпатије према притужбама богате Каталоније која се жали да помаже сиромашније регионе Шпаније.

Италијанска десничарска Лига за Север, која се залаже за референдуме за већу аутономију Ломбардије и Венета, осудила је недавна хапшења каталонских лидера.

Неочекивану подршку каталонском покрету за независност дао је и председник Венецуеле Николас Мадуро, који је недавно на референдуму консолидовао своја овлашћења, али је добио критике владе Маријана Рахоја.

Посебно је, међутим, констатује АП, упадљиво ћутање ЕУ у вези развоја догађаја у махом про-европској Каталонији, поготово што су каталонски званичници апеловали на ЕУ да посредује у спору са Шпанијом.

Одговарајући на те захтеве, Европска комисија је поновила да је референдум унутрашње питање Шпаније и да поштује шпански усавни поредак, наводи АП.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here