Каталонски председник: „Не прихватамо мере Мадрида, желе нас ликвидирати“

Поделите:

КАТАЛОНСКИ предсједник обратио се јавности након што је Мадрид данас активирао чланак 155. устава којим укида аутономију Каталонији.

Цхарлес Пуигдемонт казао је да „неће пристати на мјере Мадрида“. „Потези Мадрида према Каталонији најгори су напад након диктатуре Францисца Франце. Желе нас ликвидирати“, додао је. „Ако су темељне вриједности Еуропе угрожене у Каталонији, бити ће угрожене и у цијелој Еуропи“, наставља каталонски предсједник.

Обратио се и свим грађанима Еуропе на енглеском језику, казавши да су темељне вриједности Еуропе угрожене. Најавио је борбу за „своје домове и економију“. „Морамо обранити наше институције онако како смо их увијек бранили, на миран и цивилизиран начин“, казао је.
„У Каталонији и Шпањолској данас је убијена демокрација. Еуропо, нисте нам помогли 1936… Молим вас, сада је тренутак!“, казао је у драматичном обраћању Пуигдемонт.
Најавио је да ће сазвати хитну сједницу каталонског парламента како би одговорио на активирање чланка 155. шпањолског устава који допушта укидање регионалне аутономије, али није нагласио хоће ли на њој доћи до проглашења неовисности.
Шпањолска влада активирала је чланак 155.

Подсјетимо, шпањолска влада активирала је данас чланак 155. устава и предложила низ мјера за преузимање надлежности послова регионалне владе Каталоније.
О њима би у петак требао гласати горњи дом парламента сенат у којем већину има владајућа Народна странка десног центра.

Мјере подржавају и опорбене странке Шпањолска социјалистичка радничка странка (ПСОЕ) и странка центра Грађани.

Чланак 155. устава никада досад није примијењен откад је по моделу њемачког устава ушао у шпањолски устав на снази од 1978. када је уведена демокрација у Шпањолску.

Очекује се како ће бити изгласан идући петак ако дотад предсједник каталонске владе Царлес Пуигдемонт не одступи и сазове пријевремене парламентарне изборе у Каталонији.

Доносимо детаљан преглед мјера:

ОСТАВКА КАТАЛОНСКЕ ВЛАДЕ

Шпањолска влада предлаже мицање предсједника каталонске владе (Царлеса Пуигдемонта), допредсједника владе и свих савјетника (министара) који чине владу Каталоније

Шпањолска влада ће замијенити њихова мјеста „органима и администрацијом коју изабере или креира с тим намјером“. Премијер Мариано Рајоy рекао је на конференцији за медије у суботу да је „углавном идеја да шпањолска министарства преузму ту одговорност тијеком раздобља трајања те изванредне ситуације.
КОНТРОЛА ПАРЛАМЕНТА И ИЗБОРА

Премијер Рајоy је овлаштен распустити каталонски парламент и сазвати пријевремене регионалне изборе у Каталонији.

Премијер Рајоy ће сазвати изборе у року од шест мјесеци након што у петак примјену чланка 155. одобри Сенат шпањолског парламента. Рајоy је у суботу рекао да изборе жели сазвати што прије.

Каталонски парламент ће наставити обнашати представничку функцију но под надзором органа којег ће одредити Сенат шпањолског парламента „како би се гарантирало да ће поштивати одредбе шпањолског устава“.

Предсједница каталонског парламента не може предложити кандидата за предсједника владе Каталоније, одржати расправу и гласовање о његовом избору. У парламенту се не могу усвојити „иницијативе супротне шпањолском уставу и статусу Каталоније“. Уколико се то ипак догоди шпањолска влада има рок од 30 дана да уложи вето и поништи одлуку.
КОНТРОЛА АДМИНИСТРАЦИЈЕ

Администрација каталонске владе понашат ће се у складу с директивама органа и администрације које изабере или креира шпањолска влада. „Тиме су обухваћени радње, резолуције и остале одредбе: именовања, отпуштања или дисциплински правилник о особљу као и службене публикације“, навела је шпањолска влада.
Функције које је раније имала каталонска влада прелазе у руке нових управитеља што укључује контролу регионалне полиције (Моссос д’Есqуадра) и медија попут регионалне јавне телевизије (ТВ3).

У том смислу, шпањолска влада ће преузети подручје телекомуникација те електронских, аудио и видео комуникација каталонске владе. Јавни сервиси аудио и видео комуникација требали би под новим управљањем „гарантирати пријенос точних информација, објективних и непристраних, уз поштивање политичког, социјалног и културног плурализма, те такођер поштивати територијалну равнотежу“, најавила је влада у Мадриду.

Када је ријеч о снагама сигурности, влада у свом документу наводи како ће администрација која преузме контролу „моћи давати директне упуте и обвезивати на испуњење задатака каталонску полицију (Моссос д’Есqуадра) која се сада налази у надлежности каталонске владе.

Осим тога, наводи се како ће „у случају да буде потребно“ припадници каталонске полиције бити замијењени снагама реда шпањолске државе.

Такођер се интервенира и у управљање господарством и порезном управом, иако је подручје пореза већ било под контролом шпањолске државе. У документу којег је у суботу дистрибуирала шпањолска влада наводи се како ће се господарством управљати из Мадрида „како би се гарантирало пружање кључних јавних услуга, стабилност прорачуна и финанцијска одрживост“.

У овом подручју шпањолска влада инзистира на спречавању кориштења јавних фондова и финанција за финанцирање процеса одцјепљења Каталоније.
Масовни просвједи у Каталонији

Око 450.000 становника изашло је на улице Барцелоне против изванредних мјера којима шпањолска влада намјерава зауставити одцјепљење Каталоније и прекинути кризу насталу након референдума о независности прије три тједна.

„Слобода“, писало је на транспарентима које су зрак подигле тисуће грађана корачајући центром главног града Каталоније.
На челу поворке развучен је транспарент којим просвједници траже пуштање из притвора у Мадриду двојице вођа организација Омниум и Каталонске народне скупштине. Јорди Сáнцхез и Јорди Цуиxарт оптужени су за организирање грађана тијеком референдума када су тисуће људи мирно тијелима блокирале улазе на биралишта с којих је полиција односила гласачке кутије. Шпањолска полиција оставила је иза себе стотине озлијеђених након што је каталонска полиција одбила интервенирати.

„Слобода политичким затвореницима“, викали су просвједници. Шпањолски министар унутарњих послова Рафаел Цаталá рекао је прошли тједан да они нису политички затвореници већ особе које су спречавале полицију у провођењу закона.
„Улице ће заувијек остати наше!“, викале су тисуће из центра Барцелоне након што је Мадрид одлучио преузети контролу над управљањем институцијама у Каталонији, једној од 17 аутономних покрајина.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here