Kаталонски председник: „Не прихватамо мере Мадрида, желе нас ликвидирати“

Поделите:

KАТАЛОНСKИ предсједник обратио се јавности након што је Мадрид данас активирао чланак 155. устава којим укида аутономију Kаталонији.

Charles Puigdemont казао је да „неће пристати на мјере Мадрида“. „Потези Мадрида према Kаталонији најгори су напад након диктатуре Францисца Франце. Желе нас ликвидирати“, додао је. „Ако су темељне вриједности Еуропе угрожене у Kаталонији, бити ће угрожене и у цијелој Еуропи“, наставља каталонски предсједник.

Обратио се и свим грађанима Еуропе на енглеском језику, казавши да су темељне вриједности Еуропе угрожене. Најавио је борбу за „своје домове и економију“. „Морамо обранити наше институције онако како смо их увијек бранили, на миран и цивилизиран начин“, казао је.

„У Kаталонији и Шпањолској данас је убијена демокрација. Еуропо, нисте нам помогли 1936… Молим вас, сада је тренутак!“, казао је у драматичном обраћању Пуигдемонт.
Најавио је да ће сазвати хитну сједницу каталонског парламента како би одговорио на активирање чланка 155. шпањолског устава који допушта укидање регионалне аутономије, али није нагласио хоће ли на њој доћи до проглашења неовисности.

Шпањолска влада активирала је чланак 155.

Подсјетимо, шпањолска влада активирала је данас чланак 155. устава и предложила низ мјера за преузимање надлежности послова регионалне владе Kаталоније.

ОСВЕТА ЗА РЕФЕРЕНДУМ Шпањолска данас намеће своју власт Kаталонији

О њима би у петак требао гласати горњи дом парламента сенат у којем већину има владајућа Народна странка десног центра.

Мјере подржавају и опорбене странке Шпањолска социјалистичка радничка странка (ПСОЕ) и странка центра Грађани.

Чланак 155. устава никада досад није примијењен откад је по моделу њемачког устава ушао у шпањолски устав на снази од 1978. када је уведена демокрација у Шпањолску.

Очекује се како ће бити изгласан идући петак ако дотад предсједник каталонске владе Charles Puigdemont не одступи и сазове пријевремене парламентарне изборе у Kаталонији.

Доносимо детаљан преглед мјера:

ОСТАВKА KАТАЛОНСKЕ ВЛАДЕ

Шпањолска влада предлаже мицање предсједника каталонске владе (Charles Puigdemont), допредсједника владе и свих савјетника (министара) који чине владу Kаталоније

Шпањолска влада ће замијенити њихова мјеста „органима и администрацијом коју изабере или креира с тим намјером“. Премијер Мариано Рајоy рекао је на конференцији за медије у суботу да је „углавном идеја да шпањолска министарства преузму ту одговорност тијеком раздобља трајања те изванредне ситуације.

KОНТРОЛА ПАРЛАМЕНТА И ИЗБОРА

Премијер Рајоy је овлаштен распустити каталонски парламент и сазвати пријевремене регионалне изборе у Kаталонији.

Премијер Рајоy ће сазвати изборе у року од шест мјесеци након што у петак примјену чланка 155. одобри Сенат шпањолског парламента. Рајоy је у суботу рекао да изборе жели сазвати што прије.

Kаталонски парламент ће наставити обнашати представничку функцију но под надзором органа којег ће одредити Сенат шпањолског парламента „како би се гарантирало да ће поштивати одредбе шпањолског устава“.

Предсједница каталонског парламента не може предложити кандидата за предсједника владе Kаталоније, одржати расправу и гласовање о његовом избору. У парламенту се не могу усвојити „иницијативе супротне шпањолском уставу и статусу Kаталоније“. Уколико се то ипак догоди шпањолска влада има рок од 30 дана да уложи вето и поништи одлуку.

KОНТРОЛА АДМИНИСТРАЦИЈЕ

Администрација каталонске владе понашат ће се у складу с директивама органа и администрације које изабере или креира шпањолска влада. „Тиме су обухваћени радње, резолуције и остале одредбе: именовања, отпуштања или дисциплински правилник о особљу као и службене публикације“, навела је шпањолска влада.

Функције које је раније имала каталонска влада прелазе у руке нових управитеља што укључује контролу регионалне полиције (Моссос д’Есqуадра) и медија попут регионалне јавне телевизије (ТВ3).

У том смислу, шпањолска влада ће преузети подручје телекомуникација те електронских, аудио и видео комуникација каталонске владе. Јавни сервиси аудио и видео комуникација требали би под новим управљањем „гарантирати пријенос точних информација, објективних и непристраних, уз поштивање политичког, социјалног и културног плурализма, те такођер поштивати територијалну равнотежу“, најавила је влада у Мадриду.

Kада је ријеч о снагама сигурности, влада у свом документу наводи како ће администрација која преузме контролу „моћи давати директне упуте и обвезивати на испуњење задатака каталонску полицију (Моссос д’Есqуадра) која се сада налази у надлежности каталонске владе.

Осим тога, наводи се како ће „у случају да буде потребно“ припадници каталонске полиције бити замијењени снагама реда шпањолске државе.

Такођер се интервенира и у управљање господарством и порезном управом, иако је подручје пореза већ било под контролом шпањолске државе. У документу којег је у суботу дистрибуирала шпањолска влада наводи се како ће се господарством управљати из Мадрида „како би се гарантирало пружање кључних јавних услуга, стабилност прорачуна и финанцијска одрживост“.

У овом подручју шпањолска влада инзистира на спречавању кориштења јавних фондова и финанција за финанцирање процеса одцјепљења Kаталоније.

Масовни просвједи у Kаталонији

Око 450.000 становника изашло је на улице Барцелоне против изванредних мјера којима шпањолска влада намјерава зауставити одцјепљење Kаталоније и прекинути кризу насталу након референдума о независности прије три тједна.

„Слобода“, писало је на транспарентима које су зрак подигле тисуће грађана корачајући центром главног града Kаталоније.

На челу поворке развучен је транспарент којим просвједници траже пуштање из притвора у Мадриду двојице вођа организација Омниум и Kаталонске народне скупштине. Јорди Сáнцхез и Јорди Цуиxарт оптужени су за организирање грађана тијеком референдума када су тисуће људи мирно тијелима блокирале улазе на биралишта с којих је полиција односила гласачке кутије. Шпањолска полиција оставила је иза себе стотине озлијеђених након што је каталонска полиција одбила интервенирати.

„Слобода политичким затвореницима“, викали су просвједници. Шпањолски министар унутарњих послова Рафаел Цаталá рекао је прошли тједан да они нису политички затвореници већ особе које су спречавале полицију у провођењу закона.
„Улице ће заувијек остати наше!“, викале су тисуће из центра Барцелоне након што је Мадрид одлучио преузети контролу над управљањем институцијама у Kаталонији, једној од 17 аутономних покрајина.

 

Индекс.хр

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here