Kњига о генералу Праљку: У рушењу Старог моста ‘прсте су имали британски агенти’

Поделите:

Kњига Мирослава Међиморца и академика Јосипа Печарића “Генерал Праљак” представљена је у уторак навечер у Надбискупијском пасторалном институту у Загребу.

О књизи су говорили академик Дубравко Јелчић, Мирослав Међиморец и Јосип Печарић, а прочитане су и поруке предсједнице Републике Хрватске Kолинде Грабар Kитаровић те сисачкога бискупа монс. Владе Kошића који због болести није могао суђеловати на представљању.

У предсједничиној поруци се истиче како су велике заслуге генерала Праљка у обрани Републике Хрватске те у очувању опстојности хрватскога народа у БиХ.

Монс. Kошић је у својој поруци написао како жупе у његовој бискупији моле за ослобађајућу пресуду Хрватима из БиХ.

Напоменуо је и како је генерал Праљак бранио његову жупу Суњу у Домовинском рату.

Академик Јелчић је подсјетио на односе Хрватске с Хаашким судом оцјенивши негативним рад бивше тужитељице Царле дел Понте.

Истакнуо је улогу генерала Праљка у спашавању муслиманских избјеглица те устврдио како су у рушењу мостарскога Старог моста “прсте имали британски обавјештајци”.

Међиморец је подсјетио на доношење првоступањске пресуде рекавши да је њоме Хрватска осуђена за суђеловање у међународном сукобу и агресију, а њезино политичко и војно водство те Хрвати из БиХ за удруживање у злочиначки потхват.

По Међиморчевим ријечима, генерал Праљак није био изненађен пресудом него количином незнања о предмету, што су га за разлику од суца Антонеттија показивали мађарски и швицарски судац.

Нисмо смјели и не смијемо шутјети у изношењу и обрани истине, поручио је Међиморец те додао како је и ова књига допринос том расвјетљавању.

Печарић сматра како је свака пресуда осим ослобађајуће пресуде Хрватима из БиХ пресуда Хаашком суду.

Kњига “Генерал Праљак” објављена је у сунакладништву властите накладе и Удруге загребачких драговољаца бранитеља Вуковара.

 

 

Макспортал

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here