Ко је човек кога је Вучић назвао „руским дипломатским специјалцем“?

Поделите:

Актуелног амбасадора Русије, Александра Чепурина, највероватније ће заменити Александар Боцан Харченко, који важи за најбољег познаваоца балканског региона и експерта за решавање проблема.

Његов могући долазак у Србију потврдо је и сам председник Александар Вучић, који је имао само речи хвале о овом руском дипломати, а описао га је као „истакнутог, оштрог, снажног дипломату, као и да је један од руских дипломатских специјалаца“.

Име овог представника Русије познато је на међународној политичкој сцени, поготово кад је реч о напорима да се реши будући статус јужне српске покрајине, јер је тај дипломата од почетка своје каријере укључен у дипломатске процесе који су пратили распад бивше Југославије.

Боцан Харченко је један од најбољих стручњака Русије за регион Балкана, а његови сарадници га описују као врхунског професионалца, благог, сталоженог, али одлучног, са великом радном енергијом.

Реч је о каријерном дипломати, који је раније био на дужности специјалног представника руског министарства спољних послова за Балкан и учествовао је у раду Савета за имплементацију мира који је пратио испуњавање Дејтонског споразума.

Био је и шеф Одсека за земље бивше Југославије, а потом и заменик директора у одељењима за Европу.

Боцан Харченко је био дугогодишњи представник Русије у Контакт групи и, уз дипломате САД и ЕУ, представник у посредничкој тројци за решавање питања статуса Косова и Метохије.

Такође, био је члан руске делегације на Дејтонским мировним преговорима и мировној конференцији о БиХ у Паризу, а учествовао је и на бројним међународним форумима у оквиру Контакт групе и ОЕБС.

ПОДРЖАО ЈЕ РЕФЕРЕНДУМ У РС
Када је високи представник међународне заједнице Валентин Инцко најавио је да ће урадити све што је у његовој моћи да спречи референдум који је расписан у Републици Српској 2011. године, председник РС Милорад Додик позвао је у помоћ управо Боцан Харченка, који је обећао да неће подржати Инцков извештај.

Боцан Харченко је тада рекао да српски референдум не крши мировни споразум, а да међународни администратор немају разлога да га забране.

—  Ако то ураде, неће олакшати тренутне тензије, већ ће их продубити – рекао је тада он.

НА ВЕЗИ СА СРБИЈОМ ЗБОГ КОСОВА
Почетком прошле године Боцан Харченко рекао је да је Русија у контакту са Београдом због погоршања ситуације између Србије и Косова.

Истакао је да је сарадња са Београдом врло интензивна и у ономе „што се тиче борбе против покушаја да се Косово угура у међународне организације. „Али ‘прва виолина’ у овој ситуацији припада Београду, а ми подржавамо његове напоре“, рекао је руски дипломата.

РЕФЕРЕНДУМ О ЧЛАНСТВУ У НАТО У ЦРНОЈ ГОРИ
Он је имао и свој став око одржавања референдума о чланству у НАТО у Црној Гори. Он је тада рекао да избегавање власти Црне Горе да одржи референдум говори о њиховој несигурности у његове резултате.

—  То што руководство Црне Горе избегава референдум већ само по себи показује несигурност у његове резултате. Спроведене су анкете, и њихови резултати су угрубо пола-пола. А ако референдум покаже такав резултат, како онда може да се превали преко језика и каже да је већина за улазак у НАТО? По мом мишљењу, таква подељеност јавног мњења би требало да обесхрабри ужурбано решавање овог питања – рекао је руски дипломата.

 

Аутор Соња Тодоровић

 

 

Извор Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here