Ко је Кадри Весели, „господар Косова“?

Поделите:

Кадри Весели, којег је председник Србије означио као правог „господара Косова“, актуелни је председник косовског парламента и лидер Демократске партије Косова (ДПК) од када је његов блиски пријатељ Хашим Тачи изабран за косовског председника.

Весели је ових дана „поручио“ Београду да се Албанци „неће зауставити до Ниша“, ако „Србија покуша да се врати“ на Косово и Метохију.

Политичка метафора или претња, тек, изговорио ју је човек који је некада био на челу обавештајне службе ШИК, која је настала и деловала у оквиру такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК), чије злочине ће истраживати Специјални суд.

ПРОТИВ СУДА
Весели и Тачи, заједно са актуелним премијером Рамушем Харадинајем, противе се раду Специјалног суда и покушавају, преко посланичке иницијативе у косовском парламенту, да укину одлуку о формирању те правосудне институције, коју је донео парламент у претходном сазиву.

Обавештајна служба ШИК, званично је угашена 2008. године, а име Кадрија Веселија којег је председник Србије Александар Вучић, након јучерашњег убиства српског политичара Оливера Ивановића, означио као истинског „господара Косова“, спомиње се уз Тачија у извештају Савета Европе у афери трговине људским органима, углавном српских затвореника, током рата 1989–1999. године.

Не мало изненађење је био први избор Веселија за председника косовког парламента, а медији су тада писали да бивши обавештајац и један од команданата ОВК више воли да делује из сенке.

„РАТНА КОАЛИЦИЈА“
Ништа мањи шок је била и одлука, након последњих парламентарних избора на Косову и Метохији, да владајућу коалицију формира Веселијева ДПК и Харадинајева Алијанса за будућност Косова, која је названа „ратном коалицијом“.

По избору за председника косовског парламента, Весељи је грађанима на КиМ обећао да ће задржати „партнерске и пријатељске односе са САД“ и да нема ништа спорно у томе што је водио некадашњу тајну службу Косова јер је, како је рекао, и бивши председник САД Џорџ Буш млађи такође некада био сарадник CIA.

Весели је у Швајцарској наводно 2009. основао фирму као српски држављанин, односно са српским пасошем. Према наводима медија, као један од команданата групе „Црна рука“ заједно је са Тачијем и Џавидом Хаљитијем учествовао у киднаповањима и убиствима Срба, али и непослушних Албанаца.

Весели је, према тим информацијама, заједно са још неким припадницима ОВК утицао на заштићене сведоке у хашким процесима, претио им, застрашивао их и организовао њихова убиства, а четворицу је, како се тврди, лично ликвидирао.

БИВШИ ОФИЦИРИ ЈНА, РАДНИЦИ ДБ И МУП
За Веселија се наводи да је био и члан Албанске информативне агенције, која је деловала у оквиру ФАРК–а , албанске оружане формације самопроглашене Републике Косово, у којој су били претежно бивши официри ЈНА и радници ДБ-а и МУП-а албанске националности.

У једном говору у косовском парламенту о „оправданој борби ОВК“ Весељи је рекао да је та формација формирана да би се „борила да докрајчи апартхејд српског режима, где су Албанци третирани као грађани другог реда“.

СВИ ЈЕДНАКИ ПРЕД ЗАКОНОМ
– ОВК се борила за изградњу слободног друштва где влада правда, где су сви једнаки пред законом. Да створи државу у којој грађанин може бити кажњени само после поштеног судског процеса, где се кривица утврђује преко јасних доказа – рекао је он.

Иначе, Весели је као шеф параобавештајне службе ШИК на Косову предмет бројних истрага. У оквиру истрага које се против Веселија воде, у извештајима Комисије ЕУ о економској ситуацији у рату „Републике Косово“ био је означен за главног „благајника“ терориста.

ОД ТРГОВИНЕ ДРОГЕ ДО ТРГОВИНЕ ОРГАНИМА
Група коју је контролисао наводно се бавила трговином разноврсним производима, од дроге до људских органа, а контролише и два главна постројења за прераду мака у хероин.

Према резултатума истраге Дика Мартија из 2010. године, ЕУ има широко распрострањену мрежу албанске мафије, како се чини, због десетина хиљада „избеглица“ који су побегли из Југославије од ужаса наводног „српског геноцида“.

„ПАУКОВА МРЕЖА“
Неки од њих су заиста желели нови, добростојећи, испуњен живот, што им Југославија није могла пружити због бескрајних 10–годишњих санкција, те су стога постали просперитетни грађани њихових земаља.

Остали, који су желели да наставе да се баве уобичајеним занимањима, постали су посредници у трговинским операцијама између „Косова“ и крајњих европских „клијената“.

Као резултат тога, развила се права „паукова мрежа“, а све оне су на крају довеле до Кадри Веселија који је, као шеф обавештајних послова, имао све потребне контакте за интеракцију.

Blic

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here