Ко је најјачи на Балкану, Срби, Хрвати или Бугари?

Поделите:

Специјализовани војни портал „Глобал фајерпауер“ рангирао је армије света по снази, а међу 133 земље на листи, нашле су се скоро све балканске земље.
Међу најјачим армијама света нашле су се очекивано САД, Русија, Кина, Индија, Велика Британија, Француска, Јужна Кореја, Немачка, Јапан и Турска, наводи „Глобал фајерпауер“.

Најјача војска на Балкану, према статистици западног портала, је грчка, која се нашла на 28. месту у целом свету. Следе Румунија на 42. позицији, Мађарска на 63. па Бугарска и Хрватска на 67. и 68. месту.
Према овом рангирању Србија је позиционирана на 83. месту. Тако су се испред нас нашле земље попут Грузије, Зимбабвеа и Кувајта, а иза Шри Ланка, Замбија и Туркменистан.

Ипак, Србија према овој статистици није најслабија на Балканском полуострву, а иза нас су се нашле Албанија (90), Словенија (113), Босна и Херцеговина (121) и Македонија (122), док Црна Гора уопште није на листи.

Портал је војну моц́ мерио према 55 критеријума, међу којима су разноврсност наоружања, бројно стање, ватрена моц́, оспособљеност. Нуклеарно наоружање није узето у обзир, неким поморским силама одузимани су поени, другим земљама, које немају излаз на море, поени нису одузимани јер имају јаку речну флотилу.
На сајту је доступна и опција за поређење две армије. Међутим, када се упореде Србија и Хрватска рецимо, готово по свим параметрима српска војска доминира.

Активног особља рецимо Хрватска има 18.525 а Србија 40.075, док Хрвати имају само 3.000 резервиста а Србија 50.000. Тако је тотално војно особље Србије више од четири пута бројније од Хрватске.

Економски, портал наводи да је спољни дуг Србије мањи, а куповна моћ већа.
Технички, имамо дупло више авиона и транспортера. Приближно смо исти по броју хеликоптера, 36 имају колико има Хрватска и 39 Србија, као и по броју оклопних борбених возила. Србија је затим знатно јача по броју тенковских јединица, али Хрватска има три пута више аеродрома.

Србија је надмоћнија и у артиљерији, док Хрватска има јачу морнарицу.
Судећи по бројевима, није јасно због чега је Србија чак 15 места слабије рангирана од суседне Хрватске. Како за руски портал „Спутник“ рекао војни аналитичар Андреј Млакар, дата је прилично реална слика Балкана али је она претреана у случају Словеније и Хрватске, које су чланице НАТО.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here