Kо је најмлађи премијер у историји Србије

297709479
Поделите:

Ана Брнабић (42) је најмлађи премијер у новијој историји, док је Александар Вучић који је на место предеседника владе ступио са 44 године на трећем месту

Председник Србије Александар Вучић недавно је у интервјуу за телевизију Пинк изјавио да је личне амбиције испунио, те да је био најмлађи посланик, министар, премијер и председник, и да нема више за шта лично да се бори.

Међутим, Вучић иако јесте међу најмлађим премијерима у новијој историји Србије, није најмлађи, нити је био када је ступио на чело Владе.Ту титулу заправо носи актуелна председница Владе Србије, Ана Брнабић, која заклетву положила у 42. години.

Вучић, који је рођен 1970. године, а који је на место председника владе ступио са 44 године на трећем је месту. Друго место заузима лидер Нове странке Зоран Жиковић који је премијер постао у 43. години.

Међутим када „загребемо“ мало даље, и погледамо дугу српску политичку историју ово троје премијера нису ни у десет најмлађих.

Најмлађи премијер у историји Србије и уједно први председник Владе Србије је Прота Матеја Ненадовић који је на то место ступио са свега 28 година, 1805. године.

На другом месту је најмлађи брат Милоша Обреновића, Јеврем који је био седми председник Владе Србије. Он је на чело Владе дошао у 31. години.

Треће место припада Пауну Јанковићу, који је постао вршилац дужности председника Владе 1840. године, у 32. години, међутим на том месту се задржао кратко.

У десет најмлађих премијера су и Љубомир Kаљевић (34), Јован Ристић (36), Димитрије Давидовић (37), Радивоје Милојковић (37), Аћим Чумић (38), Благоје Нешковић (38) и Радоман Божовић (38).

 

Недељник

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here