Ко је опаснији по свет – твитераш или ракеташ?

Поделите:

Северна Кореја не одустаје од жеље да постане нуклеарна сила, a амерички председник Доналд Трамп све запаљивије говори о „затвореном краљевству“

Северна Кореја не одустаје од жеље да постане нуклеарна сила, амерички председник Доналд Трамп све запаљивије говори о „затвореном краљевству“, а након што је запретио „ватром и бесом“ Пјонгјанг му је одговорио тестирањем хидрогенске бомбе, пише данас портал „Политико“.

Иако је Трамп је говорио да неће спомињати никакве црвене линије, односно оне потезе Пјонгјанга који ће морати да буду кажњени, из америчке председничке администрације тврде да је неприхватљиво да Северна Кореја достигне ту способност да интерконтиненталним ракетама погоди САД.

„Трампова администрација сматра да ако Северна Кореја буде достигла тај ниво да може да гађа САД нуклеарним оружјем, да то мења све. Али то није тако, то ништа не мења и никад није. Превише се прича о нуклеарним пројектилима, који су само један од начина да се достави оружје“, рекао је пензионисани адмирал Денис Блер.


Севернокорејци ће ускоро прећи ту „црвену линију“, ако до сад већ нису, додао је Блер, пренео је „Блиц“.

„И шта САД могу да учине у том случају? Они кажу да је то неприхватљиво. Не можете рећи да је нешто неприхватљиво, осим ако не можете да учините нешто поводом тога. Ако поставите црвену линију, морате да будете спремни да спроведете у дело своју претњу по прихватљивој цени, ако се ваш непријатељ прерачуна и пређе је“, рекао је адмирал који је био задужен за америчке ратне планове против Северне Кореје.

Дакле, сада кад и Трамп има црвену линију, да ли то значи да је страх од рата сада оправдан? Да ли је он спреман да учини оно што претходна три председника нису?

Кристофер Хил, последњи амерички дипломата који је лицем у лице разговарао са Севернокорејцима у време Бушовог мандата, страхује да јесте.

Он и Блер се не слажу по питању понашања Ким Џонг Уна.

„Не мислим да тренутно постоји веома велики ризик нуклеарног рата. Свеукупна конзистентност севернокорејске политике траје око 50 година и Ким је наставља. Он провоцира, спроводи контроверзне акције које су ипак испод нивоа изазивања великог сукоба са САД и Јужном Корејом. Међутим, његов шаблон да оперише испод нивоа изазивања великог рата, али значајно алармира и привлачи пажњу других влада, изгледа као да је напредовао и постао можда снажнији од претходника, али ја не видим значајну промену у севернокорејској игри“, рекао је Блер.

Међутим, Хил сматра да је Ким Џонг Ун много мање подложан спољашњем притиску, пре свега Кине, за коју Трамп тврди да има кључ за решавање проблема са Северном Корејом, него што је то био његов отац.

„Ким Џонг Уна не занима шта мисле Кинези или шта ми мислимо. Он није спреман да поново почне преговоре о денуклеаризацији“, рекао је Хил.

Ипак, обојица искусних политичара се слажу око једне ствари, а то је да највећа опасност прети од стране непредвидивог Трампа.

„Раније смо имали снажан, али тих одговор на луду реторику Пјонгјанга и моделе уздржаних пажљивих саопштења, али то није Трампов стил“, рекао је Блер.

Хил је приметио да последња Трампова Твитер тирада у којој је Ким Џонг Уна назвао „ракеташем“ показује да његова дипломатија има крајње недипломатски приступ.

„Ми тренутно комуницирамо са њима повременим твитовима усред ноћи или понеким телефонским позивом, нисмо имали праву расправу. Знате, Никсон је ишао у Шангај и извукао зеца из шешира. Хенри Кисинџер је провео дане гурајући тог зеца у шешир“, рекао је Хил. 

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here