Kо су израелски агенти прерушени у Палестинце

Поделите:

Припадници специјалних израелских јединица инфилтрирају се међу демонстранте и друге Палестинце.

Облаче се као палестински демонстранти, говоре са истим нагласком и изразима, показују исте манире. Лица су им прекривена црно-бијелим палестинским марамама или фантомкама, узвикују пароле против израелске армије и некада бацају камење на војнике док привлаче друге учеснике протеста све ближе војницима.

Потом, брзо као муња, долази до обрата ситуације и група се одједном окреће против осталих Палестинаца, извлачи скривено оружје, пуца у зрак и хвата најближе демонстранте и обара их на тло. Војници потом долазе и приводе Палестинце који су ухваћени, док остали учесници протеста бјеже и узвикују ријеч упозорења: „Муста’рибеен“.

Муста’рибеен или миста’арвим на хебрејском, ријеч је која је настала иза арапске ријечи „муста’риб“ и означава особу која се специјализирала у арапском језику и култури. У терминологији израелских обавјештајних служби, ова ријеч је дефинирана као сигурносне снаге које се претварају да су Арапи и изводе мисије у срцима палестинских друштава или у другим арапским државама.

Ови агенти имају ригорозне обуке и добијају задатке на окупираним територијама гђе размишљају и ђелују као Палестинци. Њихове главне мисије, како наводи експерт за израелске послове Антоине Схалхат, су прикупљање података, хапшење Палестинаца и (према њиховом схватању) противтерористичко деловање.

„Прва јединица је успостављена 1942. године, прије настанка државе Израел 1950. године. Ова јединица је била дио Палмацха, елитне дивизије паравојних снага Хаганах, која је касније постала средиште израелске војске“, објашава Схалхат.
Вишемјесечна обука

Мало се зна о овим агентима јер делују у тајности, додаје он. Израелска војска распушта ове јединице када се открије њихов рад, а потом се стварају оне које заузимају њихово мјесто.

„Агенти морају говорити арапски језик као да им је матерњи. Иду на курсеве усавршавања палестинских дијалеката и арапских нагласака у складу са арапском државом где делују, попут Јемена или Туниса“, истиче Схалхат.

Ови курсеви трају између четири и шест мјесеци и укључују усавршавање обичаја и вјерских пракси, попут молитве или поста.

Агенти користе шминку и перике како би употпунили маску, али се бирају они који су најсличнији физичким карактеристикама арапског свијета у којем ће боравити.

Обука, укупно, може трајати до 15 мјесеци и сачињава је оперативни рад на терену као што је вожња или кориштење снајпера, како се кретати у ужурбаном палестинском окружењу, као и кориштење оружја.

„Једна од најпознатијих таквих јединица била је Римон која је настала 1978. и која је била активна све до 2005. године. Њихово деловање било је у Појасу Газе. Јединица Схимсхон је такођер деловала у Гази 1980-их и 1990-их“, објашњава Схалхат.

„Елитна јединица Дувдеван 217 је још активна унутар војске. Настала је током 1980-их, у вријеме бившег премијера Израела Ехуда Барака и тренутно делује на Западној обали. За њу се сматра како је најактивнија и најтајнија.“
Десетеро убијених, стотине ухапшених

Палестинци протекле двије седмице протестирају против одлуке америчког предсједника Доналда Трумпа да призна Јерусалем као главни град Израела. Израелске снаге су ухапсиле стотине људи, док је десетеро Палестинаца до сада убијено на Западној обали и у Појасу Газе.

Прошле седмице, током демонстрација на сјеверном улазу у Рамаллах недалеко од нелегалног насеља Бет Ил, група муста’рибеена се убацила у протесте и ухапсила троје младих Палестинаца, каже новинарка Расха Харзаллах.

„Они су били ту само 10 минута“, каже Харзаллах, која је била најближа првом палестинском демонстранту ухапшеном у сриједу, 13. децембра.

„Били су обучени исто као и сви други демонстранти и бацили су звучну бомбу на њих. Било их је укупно петеро и извукли су оружје и пуцали у зрак. Војска је одједном почела долазити у великим бројевима, а затим су почели испаљивати бојеву муницију на људе, у зрак, па чак и на новинаре.“

Харзаллах, која ради за званични новинску агенцију Wафа, каже како је агент њој најближи носио тамноцрвену мајицу и имао палестинску мараму преко лица.

„У почетку је стајао међу првима и бацао камење на израелске војнике. Одједном је кренула војска ка демонстрантима. Тада сам видела човјека у црвеној мајици на једном палестинском демонстранту и како маше пиштољем према мени и фотографу и како виче ‘не приближавај се!’“

Харзаллах наводи како су, прије него су муста’рибеени иступили, демонстранти бацали камење на израелску војску, но војници нису одговарали и то је изазвало сумње.

„Нису ништа радили. Из искуства, демонстранти знају да када израелска војска престане испаљивати звучне бомбе, сузавац, гумене метке… онда је велика могућност да су присутни међу њима муста’рибеени. Но, како знати ко су они, колико их је?“
Пуцањ у главу

Током демонстрација 2015. године, Харзаллах је свједочила још једној акцији ове јединице, за коју каже како је била далеко гора.

„Пуцали су на два Палестинца из велике близине, једном у главу, а другом у ногу. Видела сам како вуку Палестинца кога су упуцали у главу… Мислила сам да је мртав јер сам видела делиће његовог тијела на тлу.“

Тај младић је Мохаммед Зиyадех. Преживио је тај инцидент, али је остао делимично парализиран. У интервјуу за Ал Јазееру који је дао у болници након инцидента, казао је како су га муста’рибеени претукли, потом га упуцали у главу и тада је изгубио свијест.

„Kада сам дошао себи, почели су ме испитивати, али сам им рекао како се не могу сјетити ничега. Потом су ме одвели у болницу и поново претукли“, казао је.

Зиyадех је имао двије операције и био је испитиван и тучен након сваке од њих. Његов адвокат га је успио ослободити, а нешто касније младић је успио покренути једну ногу.

Откако се муста’рибеени појавјљују на демонстрацијама, Палестинци су постали опрезнији. Један од начина разликовања од прикривених израелских агената је утрпавање мајица у панталоне како би евентуално скривено оружје могло бити видљиво.

„Опрезнији су и када нека група привлачи друге ка израелској војсци, те имају и групе које прате друге демонстранте“, говори Харзаллах.

Извор: Al Jazeera и агенције

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here