Kо више воли ЕУ: Албанци први, Срби на зачељу

Поделите:

Највећи евроскептици на Западном Балкану су Срби, показује европско истраживање, док су грађани Kосова, који су посматрани посебно, као и Албаније, највише окренути ка Европској унији (ЕУ).

Истраживање програма ЕУ „Хоризон 2020“, каже да Србија на Западном Балкану предњачи и у ставу да „ЕУ доноси користи само онима који су богати и моћни“. Тако сматра готово 60 одсто испитаника, преноси „Блиц“, и додаје да на тај начин размишљају и Македонци – 50 одсто, док Албанци Европу на овај начин виде у много мањој мери.

Kако се наводи, Срби у Европској унији виде и претњу, како по културни идентитет, тако и по економију, док најмање бојазни да ће Унија угрозити њен културни идентитет имају испитаници из Албаније, који од свих учесника анкете у најмањој мери сматрају да је ЕУ лоша за њихову економију.

Истраживање је показало да су Црногорци, иако су најближи уласку у Европску унију, скептичнији и од грађана Kосова и Албаније, као и да сличне ставове у све три области имају Македонија и Босна и Херцеговина, које нису толики евроскептици као што је то случај са Србијом, нити попут Србије виде толику претњу ЕУ по њихову економију и културни идентитет.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here