Kоја европска нација највише конзумира алкохол?

Поделите:

Становници Литваније су међу првима у свету по конзумацији алкохола са попијених 18,2 литара годишње по становнику, а испред њих су само Белоруси, Молдавци и Руси, подаци су Светске здравствене организације (СЗО).

Према подацима из 2014, 16,7 одсто Литванаца се опијало, највише пивом а затим водком.

У тој земљи су у 2015. години 732 особе преминуле од последица конзумирања алкохола, према подацима управе за контролу алкохола, дувана и дроге. У саобраћаним несрећама које су се десиле под дејством алкохола страдало је 76 људи а 726 је повређено.

„У совјетско доба је пијење на послу било дозвољено због разних прилика. И данас је алкохол веома присутан. Људи су незадовољни својим животом у Литванији и алкохол је начин да забораве проблеме“, рекао је свештеник Kестутис Дварецкас, који од 2009. води једну групу за подршку алкохоличарима.

У Литванији постоји само пет болница за лечење болести зависности.

Борба против алкохолизма је била једно од главних обећања Савеза сељака и зелених који је на опште изненађење добио парламентарне изборе 2016. Лидер те патрије већ десет година у свом селу организује културни фестивал на ком нема алкохола.

Влада је 1. јуна усвојила бројне мере, међу којима су повећање старосне границе за конзумирање алкохола са 18 на 20 година, забрана продаје алкохолних пића између 20.00 и 10.00 а рекламирање те врсте производа ће бити потпуно забрањено од 1. јануара 2018. Такође, повећане су и акцизе на алкохолна пића.

За последњих 15 година литванска популација се смањила за 600.000 људи, већином због емиграције у потрази за бољим животом у иностранству.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here