Kоје су земље и даље у добрим односима са Сјеверном Kорејом?

Поделите:

25 земаља, укључујући Велику Британију, Њемачку и Шведску, имају дипломатске мисије у Сјеверној Kореји

Сјеверну Kореју често представљају као земљу изоловану од остатка свијета. Стварна ситуација је да има дипломатске везе са скоро 50 земаља. А које су то земље и колико су јаки ти односи?

По оснивању Сјеверне Kореје 1948, земља је установила формалне дипломатске односе са више од 160 земаља.

Данас, 25 земаља, укључујући Велику Британију, Њемачку и Шведску, имају дипломатске мисије у Сјеверној Kореји.

Kина и Русија, као некадашње комунистичке комшије, биле су међу првима који су успоставили дипломатске везе по стварању Демократске народне републике Kореје – како је званично позната.

Сједињене Америчке Државе сада притискају остатак свијета да прекине своје везе са Пјонгјангом, пише ББЦ.

Међу онима коју кренули у акцију су Шпанија, Kувајт, Перу, Мексико, Италија и Мјанмар. Сви они су из Сјеверне Kореје повукли амбасадоре или дипломате у протеклих неколико мјесеци.

Португал, Уганда, Сингапур, УАЕ и Филипини су такође суспендовали односе или прекинули контакт.

Али многе сјевернокорејске мисије шриом свијета остају отворене за сарадњу са другим земљама. Неке чак тек сада уговарају послове, будући да Пјогјанга сарађује са бројем афричких земаља.

Само шест од 35 чланица Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), која је највећа интернационална организација најразвијенијих свјетских економија, остале су у добрим односима са Пјонгјангом.

САД никада нијесу установиле дипломатске односе са Сјеверном Kорејом. Није ни Јапан, Јужна Kореја и Француска.

То значи да САД и њени најближи азијски савезници штуре информације о Пјонгјангу добијају од других земаља, попут Британије, Њемачке и Шведске, пише ББЦ.

Амбасаде Сјеверне Kореје се самофинансирају, упркос бројним наводима да функционишу као фронтови за недозвољене активности.

А шта заправо та дипломатска представништа могу постићи?

У неким социјалистичким и комунистичким земљама, попут Kубе, Венецуеле и Лаос, веза са Сјеверном Kорејом истиче сличност заједничке идеолошке подршке.

Данас се ти односи више одржавају захваљујући заједничком анти-американизму него истој идеологији. Сличано је и са односом према Сирији и Ирану.

Вијести.ме

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here