Колинда: Са Путином ћу разговарати о Руско-Српској војној сарадњи

Поделите:

Истиче да је Русија свесна хрватског чланства у ЕУ и НАТО, али да верује у поновну успоставу поверења, јер између Хрватске и Русије не постоји никакво непријатељство

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић састаће се 19. октобра у Москви с руским председником Владимиром Путином.

Према најавама из Москве, током посете хрватске председнице Русији биће одржан и руско-хрватски економски форум с циљем да се размотре перспективе продубљавања и проширења трговинско-економске сарадње у различитим областима.

Форум ће отворити председник Привредне коморе Русије Сергеј Катирин, а учесницима ће се обратити и хрватска председница.

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић недавно је изразила очекивање да ће се током њене посете Русије „поставити нови оквир односа који су дуго били занемаривани“ и да ће посета дати „замах односима, посебно економским“. Она је рекла да је Русија свесна хрватског чланства у ЕУ и НАТО, али и истакла да верује у поновну успоставу поверења између Хрватске и Русије, јер између њих не постоји никакво непријатељство.

Хрватска председеница је у разговору за Н1 телевизију рекла и да ће с Путином разговарарити о простору југоисточне Европе, као и о руско-српској војној сарадњи.

Упитана како ће Путину објаснити став хрватске Владе и подршку Украјини и њеној интеграцији, због чега су односи с Русијом додатно захладнели, Грабар-Китаровић је одговорила да је Русија свесна хрватске позиције.

Она је рекла да подржава Владину подршку минским споразумима, али да је „забрињава руска реакција на иницијативу за мирну реинтеграцију коју је Хрватска понудили Украјини“.

Грабар-Китаровић је критиковала недавну посету хрватске делегације Кијеву која је с украјинским властима разговарала о мирној реинтеграцији проруских побуњених подручја на истоку Украјине, рекавши да за посету није знала и да је то требало „боље искомуницирати“ с Москвом.

У Загребу се очекује да ће се у Москви разговарати и о ситуацији у Агрокору чији су највећи повериоци руске банке.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here