Комисија зна ко је убио Пантића

Поделите:

Полиција расветлила све околности ликвидације новинара „Новости“ из Јагодине, 11. јуна 2001. године. Веран Матић: Извршиоци су из Београда и Јагодине. На потезу је Тужилаштво
УБИСТВО новинара „Вечерњих новости“ Милана Пантића припремили су и извршили починиоци из Београда и Јагодине, резултат је истраге коју је Радна група МУП-а привела крају и случај предала Тужилаштву у Јагодини, потврдио је за „Вечерње новости“ Веран Матић, председник Комисије за расветљавање убистава новинара. У извештају су наведена имена осумњичених и налогодаваца, као и мотиви овог злочина, а од Тужилаштва се сада очекује да у најскорије време донесе одговарајуће одлуке и предузме кораке у складу са законским овлашћењима.

Радна група МУП, на челу са инспектором Драганом Кецманом, одбацила је умешаност Драгана Антића, који живи у Немачкој и кога су неки сведоци ранијих година наводили као директног извршиоца.

Према Матићевим речима, Милан Пантић убијен је због новинарског посла који је радио и текстова које је објављивао током 1999, 2000, па све до смрти – 11. јуна 2001. године. Мотиве за убиство Комисија је пронашла управо у Пантићевим текстовима, према избору тема које је истраживао и о којима је писао.

– Анализа рада колеге Пантића помогла је да се јасније дефинишу мотиви. Он је оставио веома убедљив професионални траг и када је реч о борби против корупције. За чланове Комисије, ово је посебно значајан случај јер је реч о суровој ликвидацији сведочења о корупцији у времену када је на власти била демократски изабрана продемократска влада – оцењује Матић.

Према његовим речима, ово је први пут да је једна од Радних група МУП предала тужиоцу заокружени извештај у којем су наведена конкретна имена осумњичених и налогодаваца, као и мотиви. Он наводи да је радна група МУП, уз помоћ БИА, урадила велики посао и да је на реду тужилаштво. Матић сматра да је у случају Пантићевог убиства било елемената да Тужилаштво за организовани криминал преузме овај случај, јер многе чињенице указују да иза злочина стоји организована криминална група.

– Уместо тога, радна група је добила начелна упутства, што води у нова пролонгирања и неефикасан рад. Послали смо писмо Републичком јавном тужилаштву у којем изражавамо забринутост свих чланова Комисије, као и Радне групе, да тако неће бити могуће створити кредибилну оптужницу и задовољавање правде. Имамо конкретне предлоге и очекујемо да се и Тужилаштво понаша на исти начин као сви актери у овом послу од националног значаја – сматра Веран Матић. – Истрага је још пре годину дана била близу краја, али су последњи кораци били веома значајни, да би се открило нешто што има везе са случајем, а што нико раније није тражио.

И у овом случају, каже Матић, предстоји тежак рад на стварању убедљиве оптужнице која ће бити неспорна за судски процес и пресуде. Не треба, ипак, како истиче, очекивати да ће се све то догодити наредне недеље или у неком кратком временском периоду.

Матић напомиње да је улога Комисије за расветљавању убистава новинара и у случају Славка Ћурувије и у случају Милана Пантића велика, јер би они без формирања комисије били заборављени.

ПОГРЕШНИ ТРАГОВИ

КЉУЧНИ пропусти у истрази направљени су непосредно после самог убиства, напомиње Веран Матић.

Овим случајем касније се бавило најмање шест радних група, због чега је отворен велики број праваца у истрази. Многе индиције водиле су на погрешне стране, што је додатно успоравало истрагу.

Вечерње Новости

 

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here